Hollandia fővárosa: Amsterdam

Hollandia legnagyobb városa és egyben fővárosa az elővárosaival együtt 1,5 milliós Amsterdam. Fontos megemlíteni, hogy a kormány Hágában ülésezik és ott található a mindenkori király vagy királynő rezidenciája is.

A város az Amstel folyó két partján fekszik, az első írásos emlékek a településről 1275-ből valók. Amsterdam nagyon mély területen fekszik, a tengerszint feletti magassága pusztán 2 méter, ezért kellett Hollandiának az Északi-tenger felől komoly parti véd műveket kiépíteni. A város Hollandia fő kereskedelmi és pénzügyi központja. Éghajlatát meghatározza az Északi-tenger közelsége, ezért óceáni jellegű, azaz a nyár a magyarországi kontinentális éghajlattal szemben itt sokkal hűvösebb, a tél pedig melegebb.

Rendkívül magas a csapadékos napok száma, így aki Hollandiába készül, semmiképpen se felejtse otthon az esőkabátot vagy az esernyőt. Amsterdam az ország kulturális központja is egyben, sok színház, múzeum és rengeteg turista látványosság található a városban. A leghíresebb múzeumok, a Rijksmuseum, ahol Rembrandt, Vermeer és Frans Hals műveket tekinthetünk meg. A városban található a talán leghíresebb holland festő Vincent Van Gogh nevét viselő múzeum, ahol a neves művész alkotásait csodálhatjuk meg.

A város ad otthon a népszerű holland futballcsapatnak az Ajax Amsterdamnak, ami Hollandia legsikeresebb futballcsapatának számít, stadionja több mint ötvenezer fő befogadóképességű.