Húsvét 2019-ben mikorra esik?

A Húsvét a katolikusok egyik legnagyobb ünnepe, amely egyben az egyik legjelentősebb is a Karácsonnyal együtt. A Húsvét megnevezés a húshagyó keddhez vezethető vissza, ugyanis a nagyböjti időszak kezdetével már nem szabad húst fogyasztani.

Húsvét 2019-ben április 21.-ére esik. Amit követ a Húsvét hétfő, amely április 22.-én lesz. A Húsvét mint ünnep eredete egész régre vezethető vissza. Ugyanis katolikus Húsvét, eredetileg egybeesett a zsidó pészáh nevű ünneppel. A pészáh szó eredetei jelentése kikerülés, amely a zsidó nép Egyiptomból való kivándorlásával köthető össze. Ez az ünnep egy mozgó ünnep, így minden évben másik dátumon ünnepeljük. A Níceai zsinaton kísérelték meg először arra, hogy meghatározzák az ünnep kiszámításának helyes időpontját. Ekkor arra a döntésre jutottak, hogy a Húsvét minden évben, akkor legyen, amikor a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Ám arra hamar rájöttek, hogy ez nem bizonyul a legjobbnak, ugyanis sok bonyodalomhoz vezet. Majd az egyház 1581-ben kánonba foglalta a Húsvét kiszámításának a dátumát. Ezt a módszert pedig mind máig alkalmazzák.

De valójában miről is szól a Húsvét? Ezen az ünnepen a Jézus Krisztus feltámadására emlékezzünk. Ezen belül is Nagycsütörtökön az utolsó vacsoráról, Nagypénteken a keresztre feszítésről, illetve Nagyszombaton és Húsvétvasárnap a feltámadásról emlékezünk meg. A legfontosabb Húsvéti jelképek a bárány, a barka, a nyúl és a tojás. Amennyiben szeretne mégtöbb információt megtudni a régi hagyományainkról, akkor keressen fel bennünket a honlapunkon melyet a pontosido.com oldalára kattintva találhat meg. Forduljon hozzánk bizalommal, ugyanis mi mindig friss és pontos információkkal várjuk az érdeklődőinket.