Így tömöríts okosan!

Mit is használjunk a tömörítéshez? Válasszuk ketté a kérdést! Betont vagy talajt/térburkolatot akarunk tömöríteni?

Beton tömörítés kisokos

Az nyilvánvaló, hogy a beton akkor a legjobb, ha homogén, ne maradjanak hézagok, rések, amelyek csökkentik az élettartamot, a tartósságot. Két alapvető módszert ismerünk, a kézi és a gépi betontömörítést.
A gépi betontömörítés esetén is többféle eszközt használhatunk. Például földnedves betonok esetében szóba jöhet a „döngölőbéka”, míg a képlékenyebb betonok esetében a különböző vibrátorok (lap, tű, rúd, zsalu) használatosak, illetve a betonvákumozás is egy lehetséges módszer.

Otthoni vagy kisebb munkák esetében a tűvibrátor kiváló megoldás lehet, hiszen megfizethető, mindemellett pedig az elvégzett betonozás élettartama meghosszabbítható vele.

Lapvibrátor
Lapvibrátor

Hogyan döngöljünk?

A különböző talajtípusokhoz nagy gondossággal kell kiválasztanunk a tömörítő szerszámot, hiszen egy rosszul választott eszköz komoly károkat tehet a talajban.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy adott gépnek mekkora az ütőerőssége, adott területnek mire is van szüksége. Egy kisebb nedvességtartalmú aszfalt vagy kőburkolat eseténben elég kisebb ütőerőt használnunk, míg a nedvesebb területekhez nagyobb erőre van szükségünk.

Ennek megfelelően ökölszabály szerint térburkolathoz inkább lapvibrátort, míg nagy erőt követelő munkák estében döngölők alkalmazását javasoljuk.

Professzionális felhasználóknak ajánljuk, hogy fordítsanak időt a tömörítő gépek teljesítményének tanulmányozására, hiszen egyes lapvibrátorok akár a kisebb döngölőbékákat is ki tudják váltani, így elég egy eszközt beszerezni.