Kis kedvenceinket sem kerülik el a betegségek

Ahogyan mi, emberek is megbetegedhetünk, kis kedvenceinket sem kerülik el a betegségek. A zöldhályog a kutyák egyik gyakori betegsége, melyet, ha kezeletlenül hagyunk, vaksághoz vezet. A nem kezelt zöldhályog a kutyáknál gyors lezajlású betegség, mindössze néhány hónap alatt vakságot okoz. Ám, ha időben állatorvoshoz visszük a kutyusunkat, nem kell attól tartanunk, hogy véglegesen elveszíti a látását.

A http://www.kutyazoldhalyog.hu internetes oldalra ellátogatva megtalálhatjuk a legjobb állatorvost, aki segít, hogy kutyánk látása még sokáig jó legyen. Ma már Magyarországon is számtalan olyan gyógykezelés érhető el, mellyel a glaukómás kutyák látása még sokáig megőrizhető.

De mit is jelent pontosan a zöldhályog, vagy másik nevén glaukóma? Az állatorvosi gyakorlatban a zöldhályog alatt a szemnyomás emelkedését kell érteni, mely ha nem kezelik még idejében, akkor helyrehozhatatlan károsodást eredményez a kis kedvencünknél. A betegség megjelenésének kezdeti fázisában a kutya vagy a cica látóterének szélei esnek ki. Ez tulajdonképpen a csőlátás. A látótér a további szemnyomás fennállása alatt tovább szűkül, míg végül a kis kedvencünk nem fog látni semmit. A vakság pedig nagyon könnyedén véglegessé is válhat.

Mivel az állatok nem tudnak szólni, ha betegek, illetve ha valamilyen bajuk van, a gazdinak kell elég figyelmesnek lennie, hogy még idejében felismerje a problémát. Ha a felismerés még időben megtörténik, nagyobb eséllyel őrizheti meg látását a kis kedvencünk. Ám sajnos, az esetek túlnyomó többségében már csak akkor kerül a beteg állat az állatorvoshoz, amikor teljesen elveszítette a látását. Ilyenkor nagyon kevés már rá az esély, hogy a vakságot megszűntessék.

Ha bővebben is szeretne olvasni a témáról szakértőtől, keresse fel a www.kutyazoldhalyog.hu honlapot, ahol szakértő által írt anyagot találhat a kutyáknál és a macskáknál kialakuló zöldhályogról.