Kíváncsi, hogy mi a mai névnap?

Sokan jobban szeretik névnapjukat ünnepelni, mint születésnapjukat. Kitalálja az okot? Nem mindenki tudja a születésnapját, de mindenki látni fogja a nevét a naptárban! Az is lehet, hogy a névnap tiszta öröme miatt kedvenc ünnep – anélkül, hogy az egy évvel idősebb korunkra emlékeztetne! A család, a barátok és a munkatársak ajándékokkal lepik meg, például egy doboz csokoládéval vagy virággal. Ilyen mobiltelefonos időkben egy speciális telefonos üzenet is jól szolgál köszöntésként, ha valaki nem szeretne képeslapot küldeni.

Mai névnap megtekinthető a nevnap.eu weboldalon, ezért nézzen be hozzánk még ma és tekintse meg a mai névnapokat és azt, hogy ezeknek a neveknek mi a jelentése. A névnapot egész Európában általánosan ünneplik. Csehországban jmeninynek vagy svátek-nek hívják. Lengyelországban ez a mieniny. Németországban, Namenstag. A nevek országonként eltérőek, de néhány nap univerzális. Február 14-e Valentin névnapja. Lám, a névnapot még az Egyesült Államokban is ünneplik. A hagyomány a római katolikus és a görög ortodox szentek naptáráig nyúlik vissza. Mindkét templom a vértanúkra és a szent emberekre emlékezett úgy, hogy egy meghatározott napon (jellemzően haláluk dátumához kötődik) ünnepeket rendezett tiszteletükre.

A szentek számának növekedésével a naptárak megteltek, és néhány szentet más időpontra kellett áthelyezni, vagy akár teljesen el kellett távolítani. A december 6-i Szent Miklós -nap példa erre a hagyományra. Ilyenkor mindenki, akit Miklósnak hívnak, ünnepli a névnapot. Emlékeztetésképpen a legtöbb népszerű újság a borítón vagy a honlapjukon feltünteti az aktuális névnapot. A névnapokat a rádióban és a tévében is bejelentik. Weboldalunkon is értesülhet a mai névnapokról, csak keresse fel a nevnap.eu weboldalt és több részletet és leírást is olvashat majd a névnapokkal kapcsolatban.