Konzuli szolgálat és egyéb információk

A konzulátus diplomáciai képviselet, a konzuli hivatal, és általában az állam fő képviseletének van alárendelve az adott külföldi ország (fogadó állam) fővárosában, általában egy nagykövetségen vagy – a Nemzetközösség országai között – főképviselésen.

Konzuli szolgálat és annak minden részlete elolvasható az axa-assistance.hu weboldalon, ezért megéri benézni hozzánk információkért. A nagykövetség vagy a főbizottság kifejezéséhez hasonlóan a konzulátus nemcsak a konzuli hivatalra utalhat, hanem a konzul és a konzul alkalmazottai által használt épületre is. A konzulátus megoszthatja a helyiségeket magával a nagykövetséggel. A legmagasabb rangú konzult főkonzulnak nevezik ki. A főkonzul alatt általában egy vagy több főkonzul-helyettes, konzul, alkonzul és konzuli ügynök dolgozik. Egy ország több főkonzult is kijelölhet egy másik nemzethez. A különféle rangú konzulok sajátos jogi felhatalmazással bírhatnak bizonyos tevékenységek, például a közjegyzői igazolással kapcsolatban. Mint ilyen, az egyéb feladatokkal rendelkező diplomáciai személyzet konzuli levélben szabadalmat (jutalékot) kaphat. A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményben felvázoltakon kívül néhány hivatalos követelmény előírja, hogy mit kell tennie a konzuli tisztviselőnek.

Például egyes országokban a konzuli tisztviselők felelősek lehetnek a vízumok kiadásáért; más országok korlátozhatják a „konzuli szolgálatokat” a honfitársaknak nyújtott segítségre, a dokumentumok legalizálására stb. A konzulátus tevékenysége magában foglalja a fogadó országban ideiglenesen vagy állandóan tartózkodó állampolgáraik érdekeinek védelmét, útlevelek kiadását; vízum kiadását külföldieknek és nyilvános diplomáciát. További információkat az axa-assistance.hu weboldalon talál.