Mai-nevnap.hu – mi a mai névnap?

Hazánkban nemcsak a születésnapot ünnepeljük, hanem szeretünk megemlékezni a névnapokról is, amiből egy nap általában csak egy van, de akadnak olyan napok is, amikor kettő, vagy annál több névnapot is ünneplünk. Egy névnapot többször is meg szoktunk ünnepelni egy évben, főleg az olyan névnapok esetében mint a Mária, a János, vagy éppen a József, de minden névnek van egy fő névnapja, weboldalunkon pedig csak ezeket a főnévnapokat találhatja meg.

A mai névnap megtekinthető a mai-nevnap.hu weboldalon mindössze néhány kattintással, pár másodperc alatt, ezért ha önt is érdekelné, hogy milyen névnap van ma, akkor nézze be hozzánk bátran. Ma például a Vanda és a Paula névnapokat ünnepeljük. A Vanda lengyel eredetű név, jelentése vend nő, míg a Paula kicsit, kis termetűt jelent, és a latin nyelvből ered. Weboldalunkon nemcsak a mai, hanem a tegnapi, valamint a holnapi névnapokat is megtekintheti. Emellett nálunk arra is lehetősége van, hogy megkeresse a saját nevét, és megtudhassa, hogy mikor ünnepeljük.

A névnapokat a világ más tájain is ünneplik nem csak hazánkban, tehát más kultúrákban is jelen vannak a névnapok. Viszont mielőtt még felköszöntené külföldi ismerőseit névnapjuk alkalmából, először nézzen utána hogy az adott kultúrában ünneplik-e a névnapokat, mert lehet, hogy az illető nem is tud a névnapok létezéséről és nem fogja tudni, hogy milyen alkalomból köszöntik fel. Szökő évente máshogyan ünneplik a névnapokat, és ilyenkor beiktatnak egy szökőnapot február 24-én, ami azt jelenti, hogy aznap nem ünneplünk névnapot, hanem 25-én ünnepeljük meg a 24-ei névnapot, 26-án pedig a 25-ei névnapot és így tovább egészen márciusig, amikor visszaáll a régi rend. Bővebben erről és a névnapokról, valamint a külföldi névnapünneplési szokásokról olvashat a mai-nevnap.hu weboldalra kattintva.