Megvalósíthatósági tanulmány jelentősége

Tény, hogy egy tervet, legyen az akár egy városfejlesztési terv vagy akár egy ház építésének terve nagy precizitással kell elkészíteni.  Azonban, mivel nagy pénzekről van szó, másrészt az elkészült projekt sokak életére hatással van, ezért előbbi esetében megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére van szükség.

Megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása nem csak azért fontos, mert ezáltal egyértelműen kiderül, hogy az adott pályázat megvalósítható-e, hanem a pályázati támogatás megnyerésének esélyeit is növeli. Ugyanis a megvalósíthatósági tanulmány megléte nélkül a pályázat sikerességének esélyei igencsak lecsökkennek. Ahogy a nevéből is egyértelműen kiderül, a megvalósíthatósági tanulmány célja, hogy feketén-fehéren kiderüljön adott projektcél vagy vállalkozási ötlet megvalósítható-e, az adott gazdasági környezetben mennyire életképes, valamint pénzügyi szempontból megtérül-e. A megvalósíthatósági tanulmánynak komoly szerepe van a döntések meghozatalában. Ha igazán pontosak akarunk lenni, a megvalósíthatósági tanulmány több résztanulmányra osztható. Azt, hogy mely résztanulmány elkészítésére van szükség, az nagyban függ az adott projekt jellegétől.

A megvalósíthatósági tanulmánynak köszönhetően a döntéshozók kellő információval rendelkeznek, hogy a projektről döntsenek, valamint azt is tisztán látják, hogy mennyire megalapozott és életképes a projekt. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése több lépést foglal magába. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után az egész projekt kapcsán sokkal tisztábban lehet látni, hogy a projekt vég kimenetele mi lesz. Bővebb információkat a megvalósíthatósági tanulmányról a varosfejlesztes.hu weboldalon talál!