Mennyi vizet érdemes inni a csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek?

A csecsemőjüket kizárólag szoptatás útján tápláló édesanyákban előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy szükséges-e a babának vizet is adni, vagy bőven elég az anyatej. Ezenkívül az is fontos kérdés, hogy a nagyobb, például óvodás vagy bölcsődés gyerekeknek mennyi vizet érdemes adni.

Mennyi vizet igyon a baba? Ez egy olyan kérdés, mely nagyon gyakran megfordul a szülők fejében, különösen, ha kisgyerek vagy csecsemő van a családban. Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlása alapján az első hat hónapban célszerű csak anyatejjel táplálni a gyermeket. Hazánkban körülbelül négy-hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapnak a babák és ezt követően kezdenek el megismerkedni a különféle ízekkel. Ha pusztán anyatejjel táplálja babáját, azzal nincsen semmi probléma, illetve hátránya sem származik ebből a babának, hiszen az anyatej megfelelő víztartalommal rendelkezik, így a szoptatás mellett nem szükséges egyéb folyadékot adni a kicsinek. Kutatások is azt támasztották alá, hogy a csecsemők anyatejes táplálása tökéletes, nem kell attól tartani, hogy a baba dehidratálttá válik.

A WHO hozzátáplálás mellett akár két éves korig ajánlja a szoptatás folytatását. Körülbelül fél éves kortól azonban megkezdődhet a baba szilárd ételekkel való megismertetése, illetve ekkoriban megjelenik a szomjúság érzet is. Már ekkor érdemes a babákat cumisüvegből, majd később csőrös itatóból, illetve pohárból kínálni. A nagyobb gyerekeket játék közben általában többször is emlékeztetni kell a folyadékfogyasztás fontosságára, mivel a játék hevében könnyen megfeledkeznek róla. A napi vízigény eltérő a gyerekeknél, leginkább a gyerek korától függ. Az egy évesek esetében körülbelül napi hat deciliter folyadék fogyasztásra van szükség. Két-három évesek esetében nyolc deciliter, míg a négy-öt éveseknek kilenc deciliter folyadékra van szükségük.