Mi lehet az oka, ha a ventilátor nem működik?

A folyamatos használat miatt az autó alkatrészei idővel elkophatnak, meghibásodnak, ez egy teljesen normális folyamat, azonban, ha bármi szokatlant tapasztal, akkor mindenképp rá kell jönni a probléma okára és helyre kell hozni. Ez a nem megfelelően működő ventilátor esetében is így van.

A nem megfelelően működő ventilátor kapcsán ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! A ventilátor a műszerfal alatt a fűtőventilátor mellett található. A ventilátor felépítése igazán egyszerű, pár ellenállásból, egy műanyag házból és egy elektronikus vezérlőegységből áll. Az ellenállások jellemzően sorosan vannak bekötve a testbe. Ennek az a hátránya, hogy csere esetén a teljes alkatrész helyett egy újra van szükség. Gyakran az autótulajdonosok egyáltalán nem tudják, hogy milyen típusú ventilátor van az autójukba szerelve. A meghibásodás viszont könnyen egyértelművé válhat, hogy milyen típusú ventilátor van az autóban. Előfordulhat, hogy olyan mintha a ventilátor folyamatosan forogna, viszont csak a legmagasabb fokozaton érezni jótékony hatását. Alacsonyabb szinteken viszont semmi sem történik. Ha ezt tapasztalja, akkor szinte biztos, hogy az előtét ellenállás hibája áll a háttérben.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a ventilátor egyáltalán nem működik. Egy laikusnak nem feltétlenül könnyű megállapítani, hogy mi a probléma. A legjobb, ha szervizbe viszi az autót probléma esetén. Az előtét ellenállás hibája a könnyebben felismerhető problémák közé tartozik. Ha szervizbe viszi az autót, akkor a szakember felderíti a problémát és hamar orvosolja azt. A csere szerelési költséggel együtt is körülbelül tíz-tizenötezer forint, tehát nem egy nagy kiadás, ezért nincs értelme elodázni a meghibásodott alkatrész cserét, célszerű mielőbb sort keríteni rá.