Miért elengedhetetlen fontosságú a kerti tó levegőztető?

A SUNI Kft kínálatában nem csupán a levegőztető készülékek találhatók meg, hanem a szükséges kiegészítő alkatrészek is. A levegőztető készülék alkalmazása nagyon fontos a kerti tóban, mert elősegíti a halak oxigén ellátását. A tóban lévő növények és halak számára ugyanis elengedhetetlen fontosságú az oxigén.

Kerti tó levegőztető télen és nyáron egyaránt nagyon fontos, elősegíti, hogy a halak, illetve a tóban lévő növények hozzájuthassanak a kellő mennyiségű oxigénhez. Erre különösen a nyári hónapokban van szükség, ugyanis a hideg vízben az oxigén tartalom magasabb, míg a meleg vízben alacsonyabb. A kisebb tavak esetében az is megoldást jelenthet, hogy egy arra alkalmas szivattyúgéppel oxigént juttat a tó vízébe. Az igazán meleg napokon, amikor a kerti tó hőmérséklete a huszonöt Celsius fokot is meghaladja, a tó vízének oxigén tartalma akár harminc százalékkal is alacsonyabb lehet a megszokotthoz képest. Meleg vízben még több oxigénre van szüksége a halaknak, ezért célszerű egy kerti tó szellőztetőt alkalmazni. A halak oxigénhiányos állapotát a viselkedésükről könnyen fel lehet ismerni. Ha lassabban mozognak a megszokottnál, illetve a víz felszínén levegő után kapkodnak, akkor egyértelmű, hogy oxigénre van szükségük.

Nem csupán nyáron, hanem télen is igazán hasznos lehet a levegőztető alkalmazása, mivel a tó vize könnyen befagyhat, viszont ekkor is gondoskodni kell arról, hogy a halak hozzájussanak a szükséges oxigén mennyiséghez. A levegőztető alkalmazása azért is hasznos a hideg évszakban, mert levegőbuborékokat juttat a vízbe, amik megakadályozzák a tó befagyását. A levegőztetőt a vízfelszín felett legalább harminc centiméterrel magasabban szükséges elhelyezni, annak érdekében, hogy a készülék biztosan ne kerüljön a vízbe.