Miért imádjuk a kutyákat?

A kölyökkutyák édesek, aranyosa, viccesek, játékosak és igazán szeretni való kis csöppségek. A legtöbbjük felnőtt korban is megőrzi mindezeket a tulajdonságokat, de egyes fajták akaratosabbak, kiszámíthatatlanabbak és agresszívabbak lehetnek. Ezért mindenképpen felelős döntés szükséges, ha kiskutyát szeretnénk hazavinni.

A fajtaválasztásnál nem mellőzhetjük a kérdést, milyen tapasztalattal rendelkezünk. Ha soha nem volt kutyánk vagy ezidáig csak apró szobakutyát tartottunk, akkor ne vállaljunk akaratos, öntörvényű vagy netalán agresszív fajtát – mondják a Puppy Honden szakemberei. Alapvetően minden kutyára igaz, hogy szeret szabályok között élni; ez igaz a legkisebb szobakutyákra és az őrző-védő feladatokat ellátó négylábú társainkra is. Vannak azonban olyan fajták, amelyek esetében a gyenge gazda könnyedén elveszíthető a dominanciáját. Mondani sem kell, hogy egy ilyen eset akár veszélyes helyzeteket is eredményezhet, hiszen a gazda nem lesz képes parancsolni a kutyájának, amely akár az alfa szerepre is törekedhet a gazdájával szemben. Szerencsére a legtöbb fajta esetében nem kell ilyesmitől tartanunk, de azt ki kell jelentenünk, hogy a tapasztalatlan gazdás esetében az öntörvényű fajták választása nem szerencsés.

Törekednünk kell a minél tökéletesebb ember-kutya viszony kialakítására. Ha ez sikerül, akkor olyan társra lelünk, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel az életünkben. A tökéletes ember-kutya viszony az egymás iránti különleges köteléket jelenti; a kutya igazi társ, amely igazán megérdemli a szeretetünket és a gondoskodásunkat, nem mellesleg pedig ő is olyan szeretetet és hűséget tanúsít felénk, ami egészen különleges. A kutya olyan társ és barát, aki mindig feltétel nélkül szeret bennünket.