Miért jó a HD/4K tévéműsor?

HD, UHD, 4K – olyan betűszavak ezek a televíziózás világában, amelyek az utóbbi néhány évben jelentek meg, és alapjaiban változtatták meg azt, amit a TV-ről gondoltunk. A természetfilmek, a sportesemények, a nagyfilmek esetében a tiszta kép olyasmi, amin régóta dolgoznak a televízió-készülékeket fejlesztő cégek. A katódcsöves technológia jelentette korlátok azonban megakadályozták, hogy valóban jó minőségű legyen az adás.

Mit jelentenek az egyes betűszavak?

A rövidítések, egy kivételével, angol szavak kezdőbetűit jelentik: a HD a nagy felbontást (High Definition), az UHD az ultra nagy felbontást jelenti. A HD Ready azt jelöli, hogy már alkalmas a nagy felbontású műsorok élvezhető megjelenítésére, míg a Full HD már a felbontásbeli különbséget takarja.

Ezzel szemben a 4K a képméretre utal: 4096, azaz számítástechnikai jelöléssel 4K képpont szélességű felbontást jelent.

Úgy is mondhatjuk, hogy minél előkelőbb a jelölés, annál több képpontot jelenítenek meg a HD televíziók. Ez azonban nem garantálja a magasabb minőséget! Annak számos összetevője van, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy mennyi képpont (pixel) jut mekkora képátlóra.

Miben térnek el a különböző HD TV-készülékek?

Felbontás szempontjából nézve egészen hatalmasak a különbségek az egyes nagyfelbontású készülékek között. A „HD Ready” olyan digitális televíziókat jelöl – vagy más eszközt –, amely a 720p (720 képpont szélességű) és az 1080i típusú HD jeleket is képes megjeleníteni. Ez még nem igazi nagy felbontás, de már így is sokkal tisztább képet ad, mint egy analóg televízió.

A „HD Ready”, a „HD TV” és a „HD Ready 1080p” között minimálisak az eltérések, és inkább átmeneteket képeznek a felirat olyan digitális megjelenítőket – többek között televíziókat, monitorokat és projektorokat – jelöl, amelyek képesek fogadni, feldolgozni és megjeleníteni a 720p és az 1080i típusú HD jelek mellett az 1080p típusú jeleket is.

Amelyik televízió készülék már valóban valósághű képet ad, az minimum „HD TV 1080p” feliratot visel, vagy rövidebben „Full HD”-t. Ezeknek a TV-knek a maximális felbontása 1920 x 1080 képpont.

A jelenlegi csúcs: 4K azaz UHD

A jelenlegi felbontásbeli csúcstartó készülékeket 4K vagy UHD címkével látják el. Ezek legnagyobb felbontási képessége már 4096 x 3072 képpont, azaz több mint 8 millió pixel alkot minden képet. Összehasonlításként, a hagyományos analóg TV-k 720×576 képpontot, azaz 414 720 pixelt tudnak megjeleníteni. Mondhatni, az UHD-k képe hússzor részletgazdagabb – ha van hozzá megfelelő adás. Szerencsére egyre több szolgáltató biztosítja ezt az ügyfeleinek, így például az Invitel kínálatában is megtalálható a HD adás.