Miért legyen automata az öntözőrendszer?

Bár biztosan léteznek olyan kerttulajdonosok is, akik elégedettek a manuális öntözőrendszerükkel, csak még én nem találkoztam ilyennel. Ellenben sok olyannal találkozom minden évben, aki megbánta, hogy nem automata öntözőrendszert telepített elsőre a kertjébe. Rendszerint úgy is hívnak ki ezekhez a rendszerekhez, hogy csináljak belőle automata öntözőrendszert. Ez általában nem könnyű feladat, és igen hálátlan is, amit biztosan megért minden olyan telepítő kolléga, aki más után szokott öntözőrendszereket javítani. Ez bizony ehhez hasonlítható!

Szóval átnézem és ahhoz, hogy automata öntözőrendszer legyen belőle leadom az árajánlatot. Na ilyenkor képednek el csak igazán, hiszen gyakran még drágább az ára, mint amennyit a manuálisért fizetnek. Aki kicsit is ért az öntözőrendszerekhez és tudja az alkatrész árakat, az tudja azt is, hogy ez így van.

 

Automata öntözőrendszer
Automata öntözőrendszer

Aki nem automata öntözőrendszert telepít, hanem valamilyen félmegoldást, azaz manuálist, az gyakorlatilag minden előnyéről lemond, ami miatt az hatékony megoldás tud lenni. Lemond a kényelemről, hiszen a csapokat nyitogatni és zárni kell ahhoz, hogy manuálisan, azaz kézi módon vezéreljük. Ez fárasztó, figyelmet igénylő dolog. Aki nem az automata öntözőrendszert választja, az lemond továbbá a vízgazdaságos üzemeltetésről is abban az esetben, ha nem pontosan akkor kapcsolja ki és be az öntöző zónákat, amikor azt kell. Lássuk csak mikor? Hajnalban és késő este. És ha nem pontosan annyi ideig öntöz vele, mint az optimális időtartam, akkor is vagy kevés, vagy sok lesz a víz. Nem mondanám ezek után azt, hogy hatékony megoldást választott! Hiszen ha nincs otthon, vagy éppen nyaral, akkor csak az automata öntözőrendszer fog bekapcsolni a szomszéd, barát, vagy családtag nélkül.

Kívánom, hogy döntsön elsőre jól és válasszon inkább automata öntözőrendszert!