Milyen szempontok szerint történjen a kulacs kiválasztása?

Sajnos még mindig gyakori jelenség, miszerint nem fektetünk kellő figyelmet a folyadékbevitelre, ráadásul ez nem csak a nyári hőségben, de télen is komoly problémákat okozhat. Sokszor egyszerűen hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, ez pedig hatványozottan igaz, amikor útnak indulunk.

Erre a problémára hathatós megoldást jelent egy minőségi kulacs. Így ugyanis mindig kéznél van a frissítő és elég csak rápillantanunk, hogy eszünkbe jusson, itt az ideje inni egy nagyot. Ám a megfelelő példány beszerzése korántsem egyszerű feladat. A kulacs választék ugyanis hatalmas és ez nem csak a méretekre igaz, de a kivitelre, sőt, még az alapanyagra is. Noha sok esetben kényelmesebb egy műanyag modell használata – például kerékpározás közben -, összességében a legtöbbször egy fém kialakítással jobban járunk hosszú távon. Ennek igen egyszerű okai vannak. Tudniillik ezek a példányok jóval strapabíróbbak, emellett pedig használatuk közben nem tapasztalunk műanyagos mellékízt sem. Ez utóbbi jelenség ugyanis sokakat zavar.

Jóval nagyobb dilemmát jelent ugyanakkor a méret kérdése. Ha a kulacs javarészt sportoláshoz lesz használva, akkor feltétlen figyelembe kell vennünk a korlátokat. Bicikli esetében például a tartó méretét, de összességében a legfontosabb szempont, miszerint nagy átlagban mekkora űrtartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy az teljes mértékben kiszolgáljon minket. Ezt saját magunknak kell kitapasztalnunk (például hagyományos félliteres palackokkal). Ezt követően már csak azt kell eldönteni, milyen stílus mellett tesszük le a voksunkat. Egy termosz kiválóan tartja a hőt, ám egy duplafalú kulacs is meglepően hatékony, hidegben és melegben egyaránt. Választhatunk díszesebb darabot is, de akár egy letisztultabb modell is optimális lehet, főképp, hogy bármilyen egyedi feliratot is kérhetünk a felületére.