Minőségi zárbetét vásárlás

Zárbetét vásárláskor több szempontot is érdemes figyelembe venni, hiszen a megfelelő zárbetét kiválasztásával hosszútávon biztosíthatjuk az értékeink védelmét. Ezek a szempontok, a teljesség igénye nélkül: a felhasználás helye, a védendő objektum jellege (lakás, iroda, raktár), a bent lévő ingóságok nagysága, stb.

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy feltörhetetlen ajtó és zárbetét nincs, ezek nem létező fogalmak. Az elsődleges cél, hogy az ajtó és annak zárszerkezete minél tovább képes legyen ellenállni a behatolási kísérletnek, ami lehet zárbetét törés, finomnyitás, kulcsütéses nyitás (bumping-key), maghúzás, savazás.

Egy hétköznapi példa az autólopások kapcsán: egy normál autót fél percen belül feltörnek és egy percen belül el is hajtanak vele, de ha például kormányzár, riasztó és egyéb védelmi eszközökkel van felszerelve az autó, akkor ezt a feltörési időt jelentős mértékben ki lehet tolni időben. A bejárati ajtóra vetítve ez úgy értelmezhető, hogy nem mindegy, hogy a zárbetét egy alapkategóriás, fogazott kulcsos típus, vagy egy többszörösen, minden létező feltörési mód ellen védett, speciális kulccsal rendelkező zárbetét típus.

Egy biztonsági zárbetét láttán a betörő könnyen elképzelhető, hogy egy gyengébb biztonsági fokozatú zárbetéttel szerelt ajtót választ, hiszen azt lényegesen rövidebb idő alatt és kisebb lebukási kockázattal nyitja ki. A biztonsági zárbetétekhez járó kulcsok kizárólag a mellékelt kódkártya felmutatásával egyidejűleg másolhatók, jellemzően az ország egyetlen pontján, ezzel is megvédve az ingatlan tulajdonosát attól, hogy az esetlegesen kölcsönadott kulcsról bárki illegális másolatot készíthessen, a zárbetét kódkártyájának hiányában. Ez főleg akkor érdekes, ha például távollét esetén valakinek kölcsönadjuk a lakást vagy rendszeresen jár takarítónő.