Mire jó a közösségi iroda?

A közösségi iroda fogalma az elmúlt években várt egyre ismertebbé. Nagyon sok egyéni vállalkozó és kisvállalkozó fedezte fel a költséghatékonyságnak és a munkahelyi légkörnek az ilyen jellegű lehetőségeit. De lássuk,milyen előnyökkel bír egy közösségi iroda…

Az irodakiado.eu munkatársa arról beszélt, hogy a közösségi irodák elsősorban azok számára jelentenek kiváló lehetőséget, akik szeretnének kitörni az otthon négy fala közül, illetve el szeretnék választani a „munkahelyi” és a privát életüket. Az ilyen igények szülték a mai coworking irodáknak nevezett közösségi munkahelyeket.

A „home office”, azaz az otthoni iroda rengeteg kellemetlenséggel jár, noha a kezdetben mindenki csak az előnyeit látja. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a munkába járás megspórolása, a pizsamában dolgozás és a kötetlen munkaidő mind olyan dolgok, amik csak jók lehetnek. A gyakorló szabadúszók és otthoni vállalkozók viszont a bőrükön érzik, hogy ez mind illúzió; a tényleges munkaidő hiánya felborítja a napi rutint, a munkatársak hiánya nehezebbé teszi a kommunikációt, közben csak korlátozottan állnak a rendelkezésre a komolyabb céges erőforrások, nincs saját tárgyaló…

Egy közösségi iroda viszont megoldást jelent. Természetesen az irodabérlésnek van bizonyos költsége, de azért nevezzük közösséginek, hogy valóban közösségi legyen. Ha többen használjuk és többen osztjuk meg a rendelkezésre álló területet és erőforrásokat, akkor a költségeket is többfelé osztjuk. Így viszont már szabadúszóként és otthoni irodás vállalkozóként is megéri „költözni”.

A coworking irodák átmenetet jelentenek  független munkavégzés és az otthoni magány között. Független munkavégzők lehetünk, de nem kell lemondanunk a közösségi érzésről. A trend egyre meghatározóbb Magyarországon is.