Mire jó a szupinált gyerekcipő?

Az alig pár éves gyermekek bokája sokszor befelé dől, ami alapvetően egy természetes állapot, legtöbben idővel kinövik. Ha azonban a bedőlés nem múlik, vagy szöge túl nagy, valahogy korrigálni kell, aminek egyik eszköze a szupinált cipő.

A járni tanuló gyermekeket nevelő szülők gyakran teszik fel a kérdést, hogy tulajdonképpen mire is jó egy szupinált gyerekcipő, és mikor érdemes ilyet vásárolni. Az internetes kereséseknél a gyerekcipő mellett az egyik legtöbbször szereplő szó a szupinált, ami jól mutatja, hogy sokakat érint a probléma.

Vagy legalábbis azt gondolják, hogy érinti őket. A 2-3 éves gyermekek bokájának bedőlése ugyanis általános jelenség, és része annak a fejlődési folyamatnak, amin a lábakat alkotó csontok, szalagok és izmok átmennek. Ezt látva a szülőknek tehát nem feltétlenül kell elkezdeniük aggódni.

A boka átlagosan 10 fokos szögben dől be, és az esetek többségében a bedőlés néhány év alatt fokozatosan megszűnik. Korrekcióra vagy beavatkozásra általában nincs szükség, sokszor az is elég, ha olyan minőségi gyerekcipőt választunk, amely jól tartja a bokát, hajlékony és könnyű.

Angyali cipők
Angyali cipők

Ha a bedőlés szöge nagyobb, mint 10 fok, vagy a boka hosszú idő elteltével sem kezd el kiegyenesedni, első körben szakemberhez kell fordulni. Csak a szakorvosi vizsgálat eredményének birtokában érdemes szupinált gyerepcipőt vásárolni. Ennek hiányában az első években akár még károsan is befolyásolhatjuk a gyermek lábazatának fejlődését, hiszen a feleslegesen alkalmazott szupináció gátolhatja egyes izomcsoportok mozgását és erősödését.

A szupinált cipők talpa a saroknál enyhén kifelé döntött, így a csöppség bokája nem tud befelé dőlni a cipő viselése közben. Ez a lábtartás apró mozgásokra készteti a talp izmait, amelyek erősebbé vállnak és javítják a boltozat süllyedését.

Magyarország legújabb gyerekcipő webáruháza, az Angyali Cipők széles tárházát kínálja a szupinált cipőknek és azoknak a kiváló minőségű modelleknek, amelyek elősegítik a gyermekek lábának egészséges fejlődését.