Mire jó a tyúkhúr?

Hallott már a tyúkhúr névre hallgató növényről? A gyakorlatilag bárhol előforduló közönséges tyúkhúrt sokan csak gyomnövénynek tartják és igyekeznek megszabadulni tőle, pedig egészségre gyakorolt hatása is ismeretes. Érdemes kúraszerűen kipróbálni fogyasztását és számos előnyét élvezhetjük hatóanyagainak.

A tyúkhúr áprilistól egészen a fagyok beálltáig virágzik. Megtalálhatjuk otthon a kertben, de veteményesekben, beépítésre váró telkeken, vagy a mezőn is szedhetjük. Felhasználási módjai igen sokrétűek, így számos betegség tünetei enyhíthetőek felhasználásával. A görcsök, a neurózisok, a gyomorfekély és a golyva is jól reagálnak fogyasztására. A sokak számára gondot okozó, kínzó viszketéssel járó ekcéma is helyrehozható, de szemgyulladás, álmatlanság esetén is jó szolgálatot tesz a növény. Mindezeknél a betegségeknél azonban sokkal többeket érint az elhízás, melynek egészségügyi kockázata sem elhanyagolható. Mivel a tyúkhúr alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal szabályozza az endokrin rendszer működését, és így diabéteszes betegek számára is javasolt a növény.

A tyúkhúr egyébként az anyagcserére kifejtett hatásánál fogva vethető be a súlyfelesleggel küzdőknél. A máj működését elősegítve járul hozzá ahhoz, hogy a mérgeket sikerüljön eltávolítani a szervezetből és így a belső szervek működése is optimalizálható. S hogy miként érdemes fogyasztani a növényt? A frissen szedett tyúkhúrt hideg vízben történő megmosás után párolhatjuk, hozzáadhatjuk salátáinkhoz, de szárítva fűszerként is nyugodtan használhatjuk. Szendvicseinket is megbolondíthatjuk vele, és mivel gyakorlatilag ingyen van, így célszerű megszárítani a fel nem használt leveleket és porrá őrölve sokáig használhatjuk azt. A természet patikája hasznos választásnak bizonyul az egészség megőrzését, valamint annak helyreállítását célozva.