Mit kell tudni a szén-monoxid mérgezésről?

A szén-monoxid gázt gyakran úgy szokás emlegetni, mint csendes gyilkost. Elsősorban azért veszélyes a szén-monoxid, mert színtelen és szagtalan, így szinte nem lehet felismerni. Az általa okozott tüneteket sokszor egyszerű rosszullétnek hiszik az emberek, ennek pedig végzetes következményei lehetnek.

A szén-monoxid mérgezésről itt érhet el bővebb információkat! A szén monoxid rendkívül mérgező gáz, amelyet olyan tüzelőanyagok képeznek, melyek nem égnek el teljes mértékben. Ez például akkor fordulhat elő, ha a kazánban nincs elég oxigén, így az égéstérben nem tud az összes gáz megégni. A szén-monoxid mérgezés általában olyan helyeken alakul ki, ahol nem megfelelő a szellőztetés, valamint a készüléket nem tartják kellőképp karban. Annak ellenére, hogy az emberek nagy része tisztában van vele, hogy a szén-monoxid mennyire veszélyes, évente körülbelül ötven ember hal bele szén-monoxid mérgezésbe. A szén-monoxid mérgezés tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek tüneteire, így gyakran az emberek összetévesztik a mérgezést a rosszulléttel. Ha többen is hasonló tüneteket produkálnak, akkor érdemes gyanakodni.

A szén-monoxid mérgezés jellemző tünetei a szédülés, fejfájás, légszomj, ájulás, hányinger, eszméletvesztés. Ha biztosra akar menni, akkor az a legjobb módszer, ha beszerez egy szén-monoxid érzékelő készüléket. Fontos, hogy a szén-monoxid érzékelőt megbízható helyről, például barkácsáruházból szerezze be és ne ezen az eszközön próbáljon spórolni. Továbbá az is fontos, hogy a kémények, szellőzőnyílások és füstcsövek akadálymentesek legyenek, hogy ne következzen be tökéletlen égés. Természetesen az is fontos, hogy a fűtési rendszer és a szén-monoxid érzékelő rendszeresen karban legyen tartva, ugyanis a rendszeres ellenőrzés akár életet is menthet!