Mivel fűtsük a kandallót?

Mindannyiunk számára fontos, hogy lakásunk otthonos és hangulatos legyen és tükrözze ízlésünket. Manapság rengeteg olyan megoldás van, amellyel még kellemesebbé tudjuk varázsolni otthonunkat, mint például egy kandalló. Természetesen több típusú kandalló vásárolható meg és nem árt ha néhány dolgot megtudunk, mielőtt úgy döntünk, hogy kandallóval díszítjük lakásunk központi részét.

Mivel fűtsük a kandallót? Ahogy azt már említettem manapság egyre többféle kandalló létezik, azonban közel sem mindegy, hogy mivel fűtjük. Tudnunk kell, hogy mivel fűthetünk egy kandallót, hiszen nem dobálhatunk csak úgy be a tűzbe akármit, ugyanis ez jelentősen ronthat egy kandallón. Természetesen egy kandallót kizárólag fával szabad fűteni, mégpedig száraz fával. Ez azért nagyon lényeges, mert annak a fának amelynek nagy a nedvességtartalma a hatásfoka is kisebb. Ez azért van, mert az égetés során felszabaduló vízpára elvonja a hőt.

A legajánlottabb a száraz fák közül a keményfa, mint például a bükk, juhar, nyír vagy gyertyány. Nem árt egy vagy két évvel előre beszerezni a tüzelőanyagnak szánt fát, így mindig lesz mivel fűteni a kandallót. Hogyha azt szeretnénk, hogy a kandallónk jól működjön és hosszú évekig tudjuk használni akkor mindig száraz faanyagot használjunk. Ne gondoljuk azt, hogy azonban, hogy bármilyen fahulladékot elégethetünk a kandallóban (mint például a gyantás vagy festett fa), ugyanis az égés során nagyon sok lerakódás jön létre a füstelvezető és fűtőtest belső részein. Ennek pedig az a következménye, hogy csökken a kandalló hatékonysága és nagy az esély arra, hogy meghibásodik, adott esetben balesetet is okozhat. Hogyha tehát úgy döntünk, hogy egy kandallóval tesszük hangulatosabbá otthonunkat, akkor mindenképp csak száraz fát használjunk a fűtéséhez.