Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer

Hagyományosan az egészségvédelem és az egészségfejlesztési tevékenységek egymástól függetlenül működtek a munkahelyen. Az egészségvédelmet általában úgy tekintik, mint ami magában foglalja azokat a tevékenységeket, amelyek megvédik a munkavállalókat a foglalkozási sérüléstől és betegségektől.

Munkahelyi egészségvédelem és biztonsági irányítási rendszer minden részlete megtekinthető a tomagroup.hu weboldalon, ezért kattintson ide ha önt is érdekli ez a téma. Az egészségfejlesztést általában úgy tekintik, mint amely magában foglalja azokat a tevékenységeket, amelyek fenntartják vagy javítják a munkaerő személyes egészségét – az egészségügyi kockázatok felmérésétől kezdve a wellness-kezdeményezésekig és az oltásokig. Azáltal, hogy határokat szabunk e tevékenységek köré, hatékonyságuk korlátozott. Egy új koncepció, a „Munkahelyi egészségvédelem és előléptetés” ezt a korlátozást igyekszik kezelni e két korábban független funkció szisztematikus integrálásával. A mai legjobb bizonyítékok azt mutatják, hogy az egészségvédelem és az egészségfejlesztési beavatkozások céljait akkor lehet a legjobban elérni, ha összehangoltan dolgoznak.

Toma Group
Toma Group

Az egészségvédelem fontossága

A munkahelyi egészségvédelem és előléptetés fokozza a munkaerő általános jólétét azáltal, hogy szorosabban integrálja az egészségfejlesztési és az egészségvédelmi tevékenységeket a folytonosság mentén. Ebben a modellben az egészségfejlesztési beavatkozások dinamikusan hozzájárulnak a személyes biztonság javításához a személyes egészség javításán túl, míg a munkavédelmi beavatkozások dinamikusan hozzájárulnak a személyes egészség javításához a személyes biztonság fokozása mellett. A két tényező, a személyes egészség és a személyes biztonság – amelyek mindegyike elengedhetetlen a produktív munkavállaló és a produktív munkahely szempontjából – szimbiotikus módon hatékonyan kombinálódik, ami növeli hatásukat az általános egészségre és a termelékenységre.

Miután az egészségvédelmi és promóciós programokat összekapcsolják és stratégiai módon alkalmazzák egymás javítása érdekében, az egészségesebb munkaerő biztonságosabb munkaerővé válik, és fordítva. A szervezetek, legyenek azok nagyok vagy kicsik, bekapcsolódhatnak ebbe az új stratégiába azáltal, hogy szisztematikusan integrálják egészségfejlesztési biztonsági és környezetvédelmi programjaikat, politikáikat és folyamataikat. A munkahelyi egészségvédelembe és promócióba beépített tevékenységek sokfélék, és sokféle funkciót és célt tükröznek. Ilyenek például a munkavállalók egészségi állapotának felmérése, a személyes egészségügyi kockázatok kezelése, a sérülések vagy betegségek korai felismerése és kezelése, munkabiztonsági kezdeményezések és az egészség és biztonság kultúrájának megteremtésére irányuló erőfeszítések, a fogyatékosság megelőzése és a munkába való visszatérési programok, a sürgősségi felkészültség megtervezése és viselkedés-egészségügyi és környezeti biztonsági kezdeményezések. További részleteket a tomagroup.hu-n talál.