Munkavédelmi oktatás a legjobb feltételekkel!

A vállalat vagy szervezet számára elengedhetetlen a fizikai, szociális és emberi egészség és biztonság biztosításához szükséges védelem a munkahelyi környezetben. A munkavédelem és a munkaerő hatékony keretrendszere segíthet a munkahelyi balesetek, sérülések, veszélyek, betegségek minimalizálásában és megelőzésében.

Munkavédelmi oktatás várja csapatunknál, ezért érdemes hozzánk fordulni, ha ön is sokat gondolt már arra, hogy munkavédelmi oktatásra lenne szüksége.  A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés, a munkahelyi egészségvédelem és biztonság a veszélyek elsődleges megelőzésére összpontosít, miközben a munkavállalókkal foglalkozik a munkahelyen. A munkahelyi kockázati tényezők és a munkavállalók egészségét meghatározó tényezők a baleseteket, az izom-csontrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket, a rákos megbetegedéseket, a halláskárosodást, a keringési és fertőző betegségeket, a stresszel kapcsolatos rendellenességeket és egyéb tényezőket tartalmazzák. A munkahelyi egészségvédelem és biztonság a munkahelyi biztonsági, egészségvédelmi és jóléti kérdésekkel kapcsolatos, és az oktatás is ezekkel foglalkozik. Az oktatás magában foglalja a dolgozók és munkatársak, a családtagok, az ügyfelek és más érdekeltek munkahelyi körülményeinek javítását célzó normákat, törvényeket és programokat.

Munkavédelmi oktatás
Munkavédelmi oktatás

Munkavállalók csak a munkavédelmi oktatás szerint végezhetnek munkát. Munkavédelmi képviselő jogosult a szükséges baleset és egészségvédelmi képzések gyakorlati tervezésében és megszervezésében közreműködni. A munkavédelmi törvény 55. § (1) alapján munkavédelmi oktatás keretében minden munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy alkalmazottai:

  • munkába álláskor,
  • új technológia bevezetésekor
  • munkahely, munkakör megváltozásakor, új munkaeszköz esetén,

elsajátítsák és a foglalkoztatás teljes időtartalma alatt rendelkezzenek az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel. A munkavédelmi oktatást rendes munkaidőben kell tartani. A képzés elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevő aláírásával ellátva, írásban kell dokumentálni. A szükséges ismeretek megszerzéséig – beleértve a visszakérdezést is – munkavállaló önállóan nem végezhet munkát!

Munkahelyi tapasztalatok alapján egy különösen veszélyeztető kvázi baleset, vagy egy megtörtént súlyosabb munkabaleset esetén kerül előtérbe a munkavállalók számára tartott munkavédelmi oktatások szakszerű megléte.

A jogszabályi kötelezettségek minimális teljesítésén túl napjainkban a munkavédelem kiváló eszköze a dolgozók megbecsülésének és motiválásának! A munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági előírások javítása jobb márkaimázst, jó üzletet és magasabb munkatársi morált biztosít. A munkahelyi egészségvédelem és biztonság a munkahelyi veszélyek és aggodalmak különféle problémáival foglalkozik, mint például vegyi anyagok és fizikai veszélyek, biológiai tényezők, pszichológiai esések, ergonómiai kérdések és balesetek. Az oktatás fő hangsúlya a munkaképesség és a munkavállalók egészségének előmozdítása és fenntartása, valamint a munkakörnyezet javítása. Amennyiben többet tudna meg a munkavédelem, tűzvédelem témáról forduljon hozzánk.