Olvasson a legszebb mesekönyvekből gyermekének!

A meseolvasásnak számos előnye van, éppen ezért olyan megdöbbentő, hogy sok gyermek úgy kerül óvodába, hogy a szülei egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán olvasnak neki. Holott a meseolvasás nagyon sok előnnyel jár és a gyerekre is fejlesztő hatással van.

Mesekönyv vásárlás megkönnyíti a mesélést. Lehet fejből is mesét olvasni, azonban a könyvből való olvasás sem jelent problémát. A lényeg, hogy a baba vagy kisgyerek minél többször halljon mesét. Azt fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a mesélés nem azt jelenti, hogy a gyerek beül a tévé vagy a számítógép elé és a képernyőt bámulja, hanem a szülő vagy a nagyszülő, nagynéni vagy nagybácsi mesét olvas a gyereknek. A tévés mesével az a probléma, hogy a gyerek készen kapja a képet, így nem kell semmit elképzelnie. Ráadásul nem biztos, hogy az a kép, amit a tévében lát, megfelelő számára. Egy egyszerű példával élve, a mesében lévő gonosz boszorkányt úgy képzeli el a gyerek, ami számára még megfelelő, nem túl félelmetes. A tévében azonban egy készen kapott képet kap a gyermek, amely elképzelhető, hogy túl ijesztő számára.

Az igazán kicsi gyerekeknek nem feltétlenül a történetek fontosak, hanem sokkal inkább a közös élmény, a mesekönyv lapozgatása, a képek nézegetése. Körülbelül másfél-két éves korban köti le a gyereket a történet. Ekkor még célszerű rövid történeteket mesélni, mivel a gyerek idegrendszere még nem elég érett a hosszú ideig tartó figyeléshez. Óvodáskorban jöhetnek a klasszikus mesék, illetve a népmesék. Az öt-hat éves gyerekek már kellőképp fejlettek ahhoz, hogy szövevényes, bonyolultabb történeteket halljanak. A mese olvasásnak köszönhetően nagy valószínűséggel a gyerek szívesebben fog a későbbiek folyamán is olvasni. Ha szeretne mesekönyvet vásárolni gyermekének, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a book24.hu webáruházba!