Örökzöld műfű a kertbe? Néhány nap az egész!

A műfű első használata az 1960-as évekre tehető. Egy sportpályára tettek le ekkor először, még csupán szőnyegszerű műfüvet, ami talán csak színében hasonlított a mostani zöld műfűre.

A mai továbbfejlesztett, harmadik generációs műfű azonban már megtévesztésig olyan gyönyörű, mint a frissen vágott harmatos fű. A harmadik generációs műfű szálai már polietilénből is készültek, amik sokkal puhábbak lettek, mint az elődjeik, sőt, a műfű szálak is hosszabbak lettek. Ezek a tökélyre fejlesztett műfüvek kinézetben már pontosan olyanok, mint az igazi, valódi füvek.

A műfű először a sportpályákat hódította meg, ma azonban egyre több kertben is találkozhatunk vele. A kerti műfű mellett az óvodák, az éttermek, vendéglátóhelyek, szállodák, közterületek, teraszok is töretlenül telepítenek örökzöld műfüvet.

Ha azzal a gondolattal kacérkodunk, hogy a kertben szeretnénk örökzöld műfüvet telepíteni, ne hessegessük el ezt a remek ötletet. Az örökzöld kerti műfű telepítése a kert nagyságától függően, akár 1-2 nap alatt is elvégezhető. A mai gyönyörű modern műfüvek már tökéletesek arra, hogy megtévesszük vele a szomszédokat.

Műfű
Műfű

A kertészkedés új korszakra lépett a műfű elterjedése óta. Most sokkal több idő jut a szép virágok gondozására, amit a fűnyírás, a gyepszellőztetés, stb. eddig elvett tőlünk. Az örökzöld kerti műfű nem igényel egy csepp öntözést és egy perc fűnyírást sem.

Most néhány szó arról, hogyan zajlik az örökzöld műfű telepítése:

A tökéletes műfű típus kiválasztása után kezdődhet a munka. Az alapot a rétegrend kialakítása adja. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A rétegrendnek hely kell, ehhez pedig kb 10 cm mélyen a termőföldet el kell távolítani. Ne feledkezzünk meg a szegélyezésről sem. A szegélykő fogja lefixálni majd a műfüvet és megakadályozni a murva elfolyását esőzéskor.  A rétegrend kiásása után jöhet a geotextília, rá a 3 különböző méretű, fagyálló zúzottkő (murva). Amint ezt eldolgoztuk döngölőbékával, leteríthetjük rá a műfű tekercseket. Több tekercsnél az illesztésekre és a műfű szálirányára különös figyelmet kell szentelni. Csak akkor lesz tökéletes a kert, ha pontosan illeszkedik egymáshoz a két műfű tekercs és a szálirány megegyezik. A sarkokhoz használjunk műfű tüskét, hogy véletlenül se kunkorodhasson fel a műfű széle.

Láthatjuk, hogy egy kert műfűvel való leburkolása nem is olyan nagy dolog. Egy családi ház esetében egy nap alatt is meg lehet csinálni.

Az örökzöld műfű, ami rengeteg idővel ajándékoz meg, s mégis lenyűgözően szép kert tulajdonosa leszel.