Pontosan mik azok a liposzómák?

Napjainkban a betegségek jelentős része a nem megfelelő táplálkozás miatt alakul ki. Nagyon fontos a tápanyagokban gazdag, változatos étkezés, viszont sajnos így is nehéz minden hasznos táplálékot bevinni a szervezetünkbe, emiatt táplálékkiegészítők használatára lehet szükség.

Liposzóma nem más, mint modernkori gyógyszerhordozó rendszer. 1965-ös felfedezésük óta a gyógyszeriparban rendszeresen használják előnyös tulajdonságainak köszönhetően. Sőt, az élelmiszeriparban is nagy népszerűségnek örvend. Alapvetően gömb alakú struktúrákról van szó, melynek előnye, hogy a hatóanyagbevitel ez esetben sokkal jobban megvalósul. A liposzómákat laboratóriumban állítják elő körülbelül 50-100 nanométer közti állományban és kapszulákba zárják őket, így szájon keresztül lehet bevinni őket a szervezetbe. A foszfolipid membrán természetes anyagok felhasználásából készül, ezért egyáltalán nem kell amiatt tartani, hogy a szervezetre nézve káros lenne. Minden esetben az adott anyag szerkezete határozza azt meg, hogy mennyire tud hasznosulni a szervezetben. A liposzómák nagy előnye, hogy a vízben oldható, illetve a vízben oldhatatlan anyagokat egyaránt képesek hordozni.

Ennek megfelelően a vízoldható anyagokat a gomb belsejébe zárják a szakértők, míg a vízoldhatatlan anyagok a lipid membrán falába kerülnek. Ezáltal a liposzómába többféle szerkezetű anyagot be lehet zárni, amik aztán bejuttathatók a szervezetbe, ahol kifejtik hatásukat. A liposzómáknak alapvetően kétféle feladata van, melyek a védelem és a célba juttatás. A komplex, változatos étrend mellett célszerű liposzómás technológia által eljuttatni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetbe. Bővebb információkat a témában a supremepharmatech.hu weboldalon olvashat.