Rendszergazdák általános feladatai

A rendszergazda feladatai kissé megfoghatatlanok számunkra, ezért érdemes számba venni, mivel is foglalkozik a munkája során egy profi rendszergazda.

Nagyon sok fiatalt érdekel ez a pálya, hiszen a fizetés kifejezetten csábító, a munkakör pedig izgalmasnak tűnik. Számukra a rendszergazda képzés lehet az első és legjobb lépés a jövőbeli álmok megvalósítása felé.

Nos, nézzük, mivel foglalkozik elsődlegesen egy rendszergazda… A legáltalánosabb rendszergazda feladatok közé soroljuk a telepített szoftverek kezelését, vizsgálatát és karbantartását, a különböző tároló könyvtárak esetleges ürítését, a rendszernaplók folyamatos ellenőrzését, vírusvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátását, hardveres feladtok végzését, amibe akár beletartozik a portalanítás és a kábelek épségének ellenőrzése is.

A rendszergazda sok más hardveres feladatot is el kell végezzen. A rendszer folyamatos ellenőrzésre szorul, így a hardveres hibákat ki kell szűrni, illetve azokat javítani kell. A problémák elkerülése érdekében a legtöbbször a megelőzésen van a hangsúly. A megfelelő karbantartással sok hardveres problémát úszhatunk meg. A legtöbb cég esetében a rendszergazda feladata a szükséges hardver eszközök kiválasztása, esetlegesen a megvásárlásuk is. Ezeket neki kell üzembe helyezni, illetve telepíteni.

A rendszergazda természetesen szoftveres feladatokat is elvégez; javítja a különböző szoftveres hibákat, reagál a kollégák vagy az ügyfelek hibajelentéseire, javaslatokat tesz a különböző szoftverek használatát illetően, programokat telepít és állít be, hogy azok tökéletesen megfeleljenek az adott munkakörnyezet számára.

Mindezek mellett a rendszergazda hálózatkezelési feladatokat is ellát, akár a webes felületek kezelésben is közreműködik, biztosítja a zavartalan céges levelezéseket, IT biztonsági feladatokat lát el…