Sörkolletkor házilag

Aki nem hiszi, próbálja ki! Tényleg lehet otthon is napkollektort készíteni. Igaz, pár doboz sört feltétlenül innunk kell hozzá.

A sörkollektort bárki elkészítheti házilag, ám az építésén során törekednünk kell az időtállóságra, hiszen a kollektort nem 1-2, hanem akár 15 évre készítjük. A ház körül fellelhető „maradék anyagok” természetesen felhasználhatók az építésnél a költségek csökkentése céljából, ám néhány szabályt és törvényszerűséget mindenképp be kell tartanunk. A sörkollektor alap működési elve a következő. Egy téglalap alakú keret két végébe, két dobozt építünk, amelyeket légmentesen záró, sörös dobozokból készített csövekkel kötünk össze. Ezeket ezután hőelnyelő festékbevonattal látunk el, amely elnyeli a napsugárzást.

Azt a dobozt, amelybe később a levegőt egy ventilátorral benyomjuk, osztó doboznak hívjuk. Ez a doboz osztja szét a levegőt a sörcsövekben, amelyekben a levegő felfelé halad a felső doboz felé, amelyben a felmelegedett levegőt összegyűjtjük, ezt a felső dobozt hívjuk gyűjtő doboznak. Ebből a gyűjtődobozból vezetjük az összegyűlt levegőt vissza a lakásba.

A kollektor a napból érkező UV, infra és látható fény-sugárzást alakítja át meleg levegővé. Ezáltal működik szórt fény, tehát vékonyabb felhőzet esetén is, csak már kisebb hatásfokkal működik.