Statikus – Mivel is foglalkozik pontosan?

Azt valószínűleg senkinek sem kell magyaráznunk, hogy egy építész mérnök mivel foglalkozik, azonban az, hogy a statikus pontosan mit csinál, az már nem ilyen egyértelmű. Holott a statikus munkája rendkívül felelősségteljes.

Statikus vállán nagyon komoly felelősség nyugszik, ugyanis ő felel azért, hogy az épület egyensúlyban legyen, a különféle külső erőhatásoknak is hatékonyan ellenálljon. Teljesen mindegy, hogy egy pár szobás kis családi házról van szó vagy egy felhőkarcolóról, a statikus munkája mindkét esetben elengedhetetlen. A statikus számításokat végez és megtervezi az épülettartó szerkezetét. Nagyon fontos, hogy az épület stabil legyen. Az olyan területeken, ahol hurrikánra vagy földrengésre is gyakran kerül sor, ott ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni. Hazánkban ilyesmitől szerencsére nem kell tartani, azonban a statikusnak így is komoly feladata van. Kezdve az alapozással, egészen a födémig a statikus felelőssége, hogy az épület stabilan álljon. Új ház építése esetén mindenképp szükség lesz a statikus munkájára, azonban régi házak esetén sem árt a segítségét kérni.

Egy ingatlan megvásárlása előtt nem csak azzal érdemes tisztában lenni, hogy hány szoba van a házban, milyen állapotban vannak a nyílászárók, hanem azt sem árt tudni, hogy a ház mennyire stabil. Továbbá a statikus munkája az építés alatt álló vagy már kész ingatlan károsodása esetén a károsodás következtében megállapítani, hogy milyen helyreállítási munkálatokra lesz szükség, valamint, hogy egyáltalán lakható-e az épület, nem vált-e életveszélyessé. Ha szeretne bővebben tájékozódni a statikus munkájáról, netán statikus munkájára lenne szüksége, akkor érdemes ellátogatni a kreabim.hu weboldalra!