Stresszkezelési technikák a DISC-et alapul véve

A DISC vagyis a viselkedési séma megismerése által nem csak a környezetünkben lévő emberek viselkedésbeli sajátosságait, hanem saját magunkat is megismerhetjük. A jelenlegi, beszűkült életterünkben a stressz szint nagy mértékben megnőtt. A hatékony kezelés titka, hogy tisztában vagyunk vele melyik DISC viselkedési stílus dominál esetünkben!

Stresszkezelési technikák minden DISC viselkedési típus esetében eltérőek. Alapvetően négy alaptípust különböztetünk meg, melyek a sas, a papagáj, a galamb és a bagoly. Mindegyik típusnak megvannak a maga viselkedési ismertetőjegyei. Stresszhelyzetben felerősödnek az eredeti stílusjegyek és többször felszínre törnek a mások által nem preferált viselkedés formák. A sas határozott, irányító típus, aki hatékonyan akar élni és dolgozni. Kiborítja, ha nem tud gyorsan dönteni vagy határozatlanságot tapasztal. A papagáj igazi közösségi ember, akit a jelenlegi beszűkült élettér teljesen lelomboz, gyakorlatilag azt érzi, hogy megfullad. A galamb számára a biztonság, a béke a legfontosabb. A sürgetést és a megszokott élet felborulását rosszul viselik. A bagoly is szereti a megszokott dolgokat, ez a típus különösen szeret előre tervezni, statisztikákat böngészni.

Stresszes élethelyzetben a sas erőszakossá, nyerssé válik, sőt dühössé. Fontos, hogy ne éreztessük vele, hogy gyengének tartjuk, hanem próbáljuk ösztönözni, hogy keressen magának különféle kisebb-nagyobb kihívásokat. A papagáj, aki korábban pillanatokon belül visszaírt, elérhetetlenné válik. Nagyon fontos, hogy éreztessük vele, hogy kíváncsiak vagyunk rá, legyen kivel kommunikáljon. A galambnak egy megbízható, biztos támaszra van szüksége. Ebben a helyzetben jobb, ha a bagoly nem böngészi a statisztikákat. Beszélgetni kell vele, kielemezni a jelenlegi helyzetet.