Szeretném megtudni, hogy mennyi lesz a nyugdíjam. Hogyan tehetem meg?

Dolgozunk, hogy megéljünk. Aztán dolgozunk, hogy legyen miből félre tenni, tudjunk nyaralni, tudjuk ünnepelni boldogan a karácsonyt. Majd telnek az évek, nyugdíjasok leszünk, és várjuk a postást, aki hozza a megérdemelt nyugdíjat.

De nem mindegy, mennyi is lesz az összeg, mennyit is kaphatunk. Tudunk-e gondtalanul élni majd? Mi lesz, mi fog történni? Van néhány dolog, amit figyelembe kell venni. Fontos dolgok, nem érdemes átsiklani felettük.

Béridőszak meghatározása az egyik ilyen fontos dolog. Ami 1988. január 1-jével kezdődően és a nyugdíjba vonulást megelőző napon befejeződő naptári időszak. Természetesen hogy mennyit fog kapni, az attól is függ, mennyi volt a bruttó keresete a béridőszakban, és ebbe a személyi jövedelemadót is bele számolják.

Nyugdíjbiztosítás
Nyugdíjbiztosítás

Öregségi nyugdíjba csak azok mehetnek, akik 20 év szolgálati idővel rendelkeznek. De lehet öregségi résznyugdíjra is jogosultságot szerezni, mégpedig úgy, hogyha betöltöttük a születési évünknek megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt, valamint rendelkezünk legalább 15 év szolgálati idővel.

A nyugdíj mértéke sem mindegy, hogy mennyi. Azt százalékkal számolják ki, mégpedig az elismert szolgálati idő 365 nap (teljes években) meghatározott tartama alapján. Csak a 365 napot számolják, ezt a számot kell teljes évnek tekinteni.

Ezek alapján nagyjából fogalmunk lehet, hogy körülbelül mennyit fogunk kapni, nyugodt éveink lesznek-e, vagy sem. Íme, egy kis segítség a nyugdíj kiszámításához: Számolja ki nyugdíját itt!