Tőzsdei ügyletek és árfolyamok

A pénzügyi piac teljes egészében egy nyílt terep, ennek ellenére mégis vannak különféle tőzsdei árfolyamok. A tőzsdén minden terméknek megvan az aznapi árfolyama. Létezik úgynevezett nyitó árfolyam, melynek lényege hogy az adott áru aznapi mozgását a kezdő árfolyamhoz hasonlítják.

Tehát ez a szám az az érték, amely az első megkötött tőzsdei ügylet árfolyama. Természetesen létezik záró árfolyam is, amely az az érték, amelyet utoljára adtak az adott termékért. Természetesen minden egyes napon számolnak egy átlagot minden egyes termékre, ami a lebonyolított üzletkötések árfolyamának átlaga. Ezen számok alapján készítik a különféle statisztikákat.

Ezen számítások alapján dolgoznak a brókerek is, hiszen az átlagok alapján tudják megállapítani, hogy a piac hogyan fog reagálni egy-egy történésre. a brókereknek ezen kívül tisztában kell lenniük a tőzsdei fogalmakkal is, melyek közül a legfontosabbak: A tőzsdeindex: lényege, hogy az előre meghatározott tőzsdén jelen lévő értékpapírokat jellemző részvényekből álló csomag értékének változását jellemzi egy bizonyos időintervallumra lebontva. Minden esetben követi azokat a változásokat, amelyeket a különböző befektetők elvárnak, valamint szinkronban van a gazdasági változásokkal is.

A különféle tőzsdei ügyletek menete igen bonyolult, ezért a brókereknek tisztában kell lenniük, hogy melyik lépés után mi következik. Nagyon fontos, hogy a különféle információkkal a brókerek és a traderek tisztában legyenek. Ebben segít nekik egy bizonyos információs tábla is.