Tűzvédelmi oktatás az interneten

A tüzek elpusztítják a vagyont, sérüléseket okoznak és életeket tesznek tönkre. A munkahelyi tűz egyben a munkahelyek megszűnését is jelentheti, mivel a tűzvész által elpusztított irodák és gyárak közül sok soha nem épül újjá. A biztonságos munkahely fenntartásának és a tűzesetek megelőzésének egyik legfontosabb stratégiája a tűzvédelmi képzés.

Tűzvédelmi oktatás és képzés várja weboldalunkon, ezért nézzen be hozzánk és mindent megtudhat ezekről, ha érdekelné a téma.  Megfelelő képzéssel a dolgozók kiküszöbölhetik a tűzveszélyeket, és gyorsan és hatékonyan reagálhatnak, ha tűz keletkezik. Megfelelő kiképzés nélkül egy kis esemény gyorsan növekedhet, és pusztító kimenetelű súlyos eseménnyé válhat. Mindenki veszélyben van, ha tűz van. Vannak azonban olyan munkavállalók, akik esetében az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy nem ismerik a munkahelyen lévő helyiségeket vagy berendezéseket. A tűzbiztonsági képzés megtaníthatja a munkavállalókat a tűzveszély felismerésére, a tűzbiztonsági kockázatértékelés elvégzésére, a munkahelyi tűz megelőzésére és a tűz fellépése esetén a reagálásra. A tűzvédelmi képzés a tűz alapvető tulajdonságainak azonosításával kezdődik. Minden tűz akkor kezdődik, amikor a hő (gyújtóforrás) érintkezésbe kerül az üzemanyaggal (bármi, ami ég) és oxigén van jelen.

A tűzvédelmi oktatási tematika összeállítását, illetve magának a tűzvédelmi oktatásnak a megtartását a tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy kötelező alkalmazásáról szóló törvény különböző tűzvédelmi végzettséghez köti! Több kategória létezik, már annak az eldöntése is, hogy adott vállalkozás melyikbe tartozik, tűzvédelmi szakmai felkészültséget kíván.

Tűzvédelmi oktatás
Tűzvédelmi oktatás

A jogszabály a tűzvédelmi oktatás megtartását évenkénti gyakorisággal írja elő! A tűzvédelmi törvény 22. § (3) szerint minden munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, illetve a munkavégzésben részt vevő családtagjai tűzvédelmi oktatásáról. Az ismereteknek ki kell terjednie:

  • a konkrét tűzvédelmi használati szabályokra (Országos Tűzvédelmi Szabályzat megfelelő részei),
  • a tűz észlelésével, jelzésével, oltásával valamint a meneküléssel kapcsolatos ismeretekre,
  • valamint a telephely tűzvédelmi szabályzatának utasításaira, a tűzriadó terv ismertetésére.

A tűz megelőzésének célja a gyújtóforrások és az üzemanyagok elkülönítése. A tűzbiztonsági kockázatértékelés az első lépés a tűzveszélyek azonosításában. Ezenkívül meghatározza a veszélyeztetett személyeket, a veszélyhelyzetekre való felkészültség állapotát és a munkahelyi ellenőrzések hatékonyságát. A kockázatértékelés információi alapján a munkáltatók javíthatják tűzbiztonsági terveiket, és megszüntethetik vagy csökkenthetik a kockázatokat. Bővebb leírásért és még több információért a munkavédelem, tűzvédelem témákról nézzen be hozzánk és itt mindent megtalál.