Válasszuk ki a horgásztavon a legjobb horgászhelyet!

Egy igazi profi tudja, hogy nem kevés időt kell eltölteni egy-egy horgásztó mellett, mielőtt megtalálja a leginkább megfelelő helyet. Az első lépés, hogy felderítsük hol tartózkodnak a halak a megcélzott vízen. Érdemes elkerülni a túlzsúfolt helyeket, ugyanis ha sokan horgásznak egy-egy szakaszon, akkor a halak távoznak a csendesebb területekre. A horgásztóra érkezve töltsünk el egy kis időt a halak mozgását kémlelve, keressük a vízfelszínt megtörő hullámokat, buborékokat.

Ha szerencsénk van, avagy jó horgásztót szemeltünk ki, akkor több hely közül is választhatunk. Ha egyáltalán nem látjuk, hogy hol mozognak a halak, mert mondjuk erősen zavarja a vizet a szél, akkor ki kell következtetnünk, hogy vajon milyen helyen szeretnek lenni a halak a nap különböző szakaszaiban.

A halak sokszor követik a szél irányát, avagy amerre fúj a szél arra vonulnak. Ez a hideg időszakban nem érvényes. Több elmélet is van, ami azt magyarázza, hogy a halakat miért befolyásolja a szél iránya. Az igazán nagy testű, öreg pontyok viszont inkább ragaszkodnak a megszokott helyükhöz, őket kevésbé befolyásolja a szélmozgás.

Horgásztó
Horgásztó

Ha pontyot akarunk fogni a horgásztóból, akkor tudnunk kell, hogy a ponty kifejezetten keresi a búvóhelyeket. Számára minden olyan hely jó lehet, ami segíti a rejtőzködését. A vízbenyúló fák, a nádas, a szigetek számára kiváló helyet kínálnak. Melegben a befolyások, és vízforgatók környékén szeretnek hűsölni. Érdemes tehát ezen területek körül próbálkoznunk.

Ajánlott olyan helyet kiválasztanunk a horgásztavon, ahol nagy vízterületet tudunk felölelni. A sarkok ebből eredően nem szerencsések, feltéve ha nem tudjuk biztos forrásból, hogy a halak pont ezen a helyen vannak. Válasszunk tehát olyan helyet, ahol minél nagyobb terület van előttünk, ugyanis ilyen helyen nagyobb a kísérletezési lehetőségünk is.