Van-e értelme a kéménynek modern fűtési alternatívák esetén?

A manapság alkalmazott népszerű, modern fűtési alternatívák a legtöbb esetben mellőzik a kémény használatát, így a legtöbb új építésű ház nem is rendelkezik kéménnyel. Pedig a szakemberek véleménye szerint, nem árt, ha a házhoz kémény is tartozik.

A kémény szükségességéről bővebb információkat tudhat meg ide kattintva. Egy otromba, régi kémény látványa sok esetben lehangolja az embert, ám nem emiatt döntenek sokan mellőzése mellett. Mivel a legtöbb modern fűtési megoldás során nem alakul ki égéstermék, így a kéménynek nincs is, mit elvezetni. Viszont, ha van a lakásban cserépkályha, akkor érdemes kéményt építtetni, még abban az esetben is, ha nem használja a cserépkályhát, ugyanis, ha a fő fűtési opció valamiért nem működne, akkor nagy hasznára válhat a cserépkályha, már persze, ha van hozzá kémény. Az sem utolsó szempont, hogy ha a későbbiekben el akarja adni a házat, akkor a kémény megléte emelheti az eladási árat, ez pedig egy újabb érv, hogy miért érdemes beruházni egy kéményre.

A kéménynek vannak előnyei, ugyanakkor bizonyos hátrányai is. Mivel nem árulunk zsákba macskát, így ezekről is őszintén írunk. A kéményre az egyik legnagyobb veszélyt az időjárás jelenti. Egy régi épület esetében, ahol a kémény sem mai darab, fennáll az esélye, hogy szélvihar esetén a kémény leomlik. Ez életveszélyes lehet, ezért a biztonság kedvéért érdemes időről időre ellenőriztetni a kémény állapotát, valamint, ha használatban van, akkor rendszeresen ki is kell tisztíttatni. Ez azért igazán lényeges, mert akár egy életveszélyes szén-monoxid mérgezés is megelőzhető általa. A konklúzió tehát, hogy van értelme kéményt felszereltetni, azonban, ha rendelkezik vele, akkor nem szabad elfeledkezni a rendszeres karbantartásról!