Vitamin fajták és szedésük

Vitaminokra minden szervezetnek szüksége van, ezért a megfelelő pótlásuk elengedhetetlen. A világon több vitamin is létezik amelyek különböző módon oldódnak fel, ezekről tudhat most meg többet.

A vitamin teljes leírását megtekintheti a vitamin.dynanix.hu weboldalon, ezért megéri ide látogatni, ha ön is többet szeretne megtudni a vitaminokról, a fajtáikról és a fontosságukról.  A vitaminok nem töltik fel energiával a szervezetet, de az anyagcsere miatt  elengedhetetlenek. Egyenletes vitamin bevitel mellett erősnek és élettel telinek, míg ellenkező esetben kimerültnek  érezhetjük magunkat, és sokkal könnyebben meg is betegedhetünk. Tizenhárom vitamin létezik a világon és ezek egy része zsírban, a másik része pedig vízben képes oldódni. A legtöbb vízben oldódó vitamin B előjellel rendelkezik: B1-vitamin, B2-vitamin, B12-vitamin, pyridoxin, niacon, pantoténsav, folsav, biotin, valamint C-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok a következők: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin.

A vitaminokat szinte minden nap pótolnunk kell, néha pedig elegendő, ha provitaminok formájában juttatjuk be őket a szervezetünkbe. Ilyen provitamin például a sárgarépában található karotin, amely átalakul A-vitaminná amikor az anyagcserére kerül a sor. Az emberi szervezet csak rövid ideig tartalékolja ezeket a vitaminokat, és elegendő mennyiségben csakis a D-vitamint állítja elő teljesen önállóan, de ezt is csak akkor, ha napfény éri az emberi testet. Amennyiben még ennél is több információt és részletet szeretne megtudni a vitaminokról, vagy többet tudna meg arról, hogy egyes vitaminok mely testrészünkön segítenek, mindenképpen keresse fel a vitamin.dynanix.hu weboldalt és itt azt is elolvashatja hogy mik azok a tünetek, amik a vitaminhiányt jelzik.