Zárbetétek – milyet válasszak?

A megfelelő zárbetét kiválasztása nagyon fontos az ajtó rendeltetésszerű nyitásához és zárásához. Viszont nagyon nehéz választani a bő kínálatból, így jobb utána olvasni a témának, vagy szakértő segítséget kérni.

Zárbetét az ajtó azon részén helyezkedik, ahol a kulcsot befogadja, hisz ez a funkciója. Ugyanakkor nevezhető még hengerzárbetétnek vagy cilinderbetétnek is. Sokan összekeverik magával a zárral, azonban ez helytelen, mivel a zárat, maga a zárbetét működteti. Magát a zárbetétet többféleképp is csoportosíthatjuk. Lehet a felhasznált anyagok szerint melyeket a gyártása során használtak vagy a kulcsnyílás állása szerint. Az utóbbi kategória alapján megkülönböztetünk horizontális és vertikális típusokat. Van egy harmadik kategória is, még pedig a biztonsági szint. Vannak ugyanis alap biztonságot nyújtó darabok, melyek semmiféle extra betörésvédelmi funkcióval nincsenek ellátva és vannak a magas biztonságot nyújtó termékek, melyekkel komolyan meggyűlik a betörők baja.

Abban az esetben, ha a zárbetét az időjárás viszontagságaitól védett helyen van, nincs szükség különösebb karbantartásra. Sokan úgy gondolják, hogy bizonyos időközönként zsírozni, olajozni kell őket, azonban rendeltetésszerű használat esetén ez nem csak, hogy szükségtelen, de szigorúan tilos is. Kevesen tudják, de léteznek úgy nevezett elektronikus zárbetétek is, melyek itt, Magyarországon is kaphatók. Ezek a zárbetétek rádiófrekvencia által működtethetőek egy távirányító segítségével. A manuális zárbetétektől egyáltalán nem maradnak el a biztonságot tekintve. Ha szeretné látni a teljes kínálatot a zárbetéteket illetően, akkor látogasson el a zar-zarbetet.hu weboldalra és tájékozódjon a kínálatot tekintve.