Zsuffa Ákos az OKJ-s rendszer változásairól

Az OKJ-s rendszer alapjaiban változik meg, gyakorlatilag eltörlik a mára már igen csak elavult rendszert és helyette egy új, sokkal inkább átlátható rendszer veszi át a helyét. A változások kapcsán megszólalt a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos is.

Zsuffa Ákos – 2020-tól a sokak által ismert OKJ-s rendszer megszűnik. Ez a szakmabelieket, derült égből villámcsapásként éri, azonban a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos bizakodó és úgy véli, már régóta szükség volt változásokra. Az OKJ eddig 780 szakmát tartalmazott, ami helyett ettől kezdve csak körülbelül 170-180 marad. A szakmák két részre lesznek bontva. Az alapszakmákat iskola rendszerű képzésben tudják elsajátítani a tanulók, míg a speciális ismereteket jelentő különféle szakosodás tanfolyami és képzés formában zajlana. Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy az eddigi kínálat vezérelt képzés helyett kereslet vezérelt képzésekre van szükség. Másrészt nem a képzésnek kell meghatároznia a szakmát, hanem a szakmának a képzést.

Ezenkívül Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy a szakképzés átszervezésének egyik legnagyobb akadálya az egyre súlyosabbá váló tanárhiány lehet. Pedig minőségi szakoktatókra így is úgy is hatalmas szükség van, a szakképzésbeli változásoknak az is a célja, hogy a meglévő szakembereket tovább képezzék, illetve tovább növeljék a szakképzésben tevékenykedő oktatók számát. Ma már elengedhetetlenné vált a modernizáció, hisz némely tanműhelyek már a nyolcvanas években is elavultnak számítottak. Ha ezek a feltételek megvalósulnának, akkor a magyarországi szakképzés nagyszerű lehetne. Talán mondanunk sem kell, hogy modern informatikai alapú technológiák és programok manapság már elvártak.