Zsuffa Ákos az OKJ változásáról

Az OKJ átalakítása nagy port kavart, sokan kifejtették véleményüket és egyetértettek azzal, hogy itt az ideje az OKJ-s rendszer teljes megújításának. Természetesen Zsuffa Ákosnak, a Felnőttképzők Szövetségének elnökének is megvan a véleménye, amit bővebben ki is fejtett.

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke egyetért azzal, hogy a változásnak már jó ideje itt volt az ideje. A kormány úgy döntött, hogy az OKJ teljes átalakításon esik át és egy teljesen új struktúra lép a helyébe. Egyes szakmákat iskolai keretek közt lehet majd tanulni, itt fog folyni az alapképzés, míg a felnőttképzésben speciális tudás megszerzésére kapnának lehetőséget a diákok. A részletek egyelőre nem ismertek teljes mértékben, viszont ennek ellenére Zsuffa Ákos mindenképp bizakodó és úgy véli, az átalakításnak bőven itt volt az ideje. Az átalakítás iránya egyelőre jó, azonban, hogy jó-e a végeredmény, azt csak a következő évben fogjuk megtudni. Összességében a Felnőttképzők Szövetségének elnöke pozitív az elkövetkezendő változtatásokkal kapcsolatban.

Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy manapság Magyarországon elsősorban a képzés határozza meg a szakmát, ami komoly probléma, hiszen ennek fordítva kellene működnie. A jövőben remélhetőleg ez megvalósul. Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy amint a gyerek kilép az iskolapadból, tudjon kommunikálni és másokkal együttműködni. Ezenkívül a projektben való gondolkodás képessége s nagyon fontos. Remélhetőleg a jövőben bekövetkező változások ezt előfogják segíteni és az iskolából magasan képzett diákok tudnak kilépni a munka világába. Zsuffa Ákos azt is pozítivan értékelte, hogy a felnőttképzések és az iskolai keretek közt zajló képzések nem versengenek majd egymással, hanem kiegészítik egymást.