50 éves az igali termálfürdő

1962 augusztusa eseménydús időszak volt két magyarországi kistelepülés szempontjából is. Augusztus 19-én nyitotta meg kapuit az addig szélesebb körben alig ismert Bük település gyógyfürdője. Azóta Bükfürdő lett az ország harmadik legnépszerűbb termálfürdős települése Hévíz és Hajdúszoboszló után.

Egy nappal később, 1962. augusztus 20-án a Somogy megyei Igalon is megnyitott a település fürdője. Utóbbi nem épült ki annyira, mint a büki társa, ám talán ez adja fő erényét. Az Igalon található termálfürdő ugyanis sikeresen őrizte meg a kistelepülés varázsát, ugyanakkor mostanra a kisebb, de barátságosabb fürdőjükkel sem vallanak szégyent, hiszen idén jelentős fejlesztéseken esett át a létesítmény.

Igal Szántódtól délre 40 kilométerre, Kaposvár közelében található. Ennek megfelelően a nyári szezonban, rossz idő esetén sokan felkeresik a Balatonnál üdülők közül is. Az igali gyógyvíz kedvező hatását jelzi, hogy jelentős a visszatérő német vendégek aránya, akik egymást között népszerűsítik a kis Somogy megyei fürdőhelyet.

Igal Termálfürdő
Igal Termálfürdő

Az önkormányzat tulajdonában lévő Igal Termálfürdő, ahogy említettük is, megújult az idei nyáron. Július közepén négy új, élményelemekkel felszerelt medencét adtak át, megújultak az öltözők, új szaunákat építettek és bővült a gyógyászati részleg is.

Mindez egyébként illeszkedik a fürdőben, az elmúlt 12 évben megkezdett bővítési, illetve felújítási munkálatok sorába. Miután a 2000-es évek elején gyógyfürdő minősítést kapott a létesítmény, átadták az új fedett részleget. 2008-ban a kültéri medencék újultak meg és ezzel együtt egy fából készült szerkezettel részben le is fedték a medencéket. Ennek révén esőben, vagy éppen a tűző Nap elől az árnyékba húzódva is használhatók a gyógyvizes medencék. Két évvel ezelőtt pedig egy, a látogatók számára kevéssé látványos beruházás zajlott, aminek részeként a fürdő kiszolgálószemélyzetének és gépészetének helyt adó épületrészeket modernizálták. A folyamatosan megújuló igali termálfürdő mindennek köszönhetően mostanra nem csak a nyugdíjasoknak, hanem minden korosztály számára ajánlott úti cél lehet.

Vélemény, hozzászólás?