Az aranyér legfőbb tünetei

Az aranyér egy olyan betegség, ami a végbélnyílás bőre és a végbél nyálkahártyája alatt elhelyezkedő kis visszerecskékből alakul ki. Ha ezek a visszerecskék megduzzadnak, akkor beszélhetünk aranyerességről. Ezek az aranyeres csomók általában 3 fő szektorban alakulnak ki, és a csomók lehetnek tünetmentesek, de különböző tüneteket is produkálhatnak.

Az aranyér legfőbb tünetei a végbélvérzés, végbél fájdalom, valamint a végbélviszketés, váladékozás. A végbélvérzés lehet akár minimális, vagy nagyobb vérzés is, amely egy csíkot hagy a székleten, vagy a papíron törlésnél. Előfordulhat, hogy a fehérneműt is beszennyezi, ilyenkor székürítéstől független anális vérzésről beszélünk. Ha a vérzéshez nem társul gyulladás, akkor akár az aranyér fájdalommentes is lehet, ilyenkor inkább nyomásérzet, kényelmetlenség és csomóérzés alakul ki. Ha viszont gyulladás is kialakul, akkor fájdalommal jelzi. A szúró, csípő, éles illetve hasító fájdalom inkább a végbél berepedés tünete, viszont ez gyakran társul az aranyérhez. Ha a külső aranyérben alakul ki a gyulladás, akkor szintén beszélhetünk anális fájdalomról.

Ha az aranyér viszket, azt a gyulladás miatti váladék képződése okozza, amikor a végbélnyílás környékére jut, ott irritálja a bőrt. Minél nagyobb egy gyulladás, annál nagyobb az irritáció és a viszketés érzete is, de legyen óvatos, az állandó vakargatástól kis is sebesítheti a területet. Amennyiben többet szeretne megtudni az aranyérről és annak kezeléséről, vagy időpontot szeretne kérni, látogassa fel a belvarosiorvosicentrum.hu információs weboldalt. Kérdések felmerülése esetén vegye fel a kapcsolatot mihamarabb a barátságos ügyfélszolgálatunkkal az info@boc.hu e-mail címen, vagy a +36 30 870-74-27 telefonszámot tárcsázva.