Az ívóvíz az egyik legjobb természetes nátrium forrás

A természetes eredetű vizek, tehát a csapvíz, ásványvíz és forrásvíz kisebb-nagyobb mértékben, de tartalmaznak kémiai összetevőket. A különféle sók kationjai változatos összetételben találhatók meg a vizekben. A vízben oldott állapotban megtalálható sók határozzák meg a víz keménységét, pH-ját, ízét, illetve esetleges gyógyhatását.

Természetes nátrium forrás például a csapvíz. Ennek ellenére sokan mégsem mernek csapvizet fogyasztani, legalábbis nem szívesen teszik ezt, mivel tartanak tőle, hogy káros, oda nem való anyagokat is tartalmaz. Egy felnőtt ember éves szinten körülbelül ezer liter folyadékot fogyaszt el, melynek során körülbelül egy kilogrammnyi kőzetek megfelelő ásványi anyagot is elfogyaszt a vízzel egyetemben. Ez egyáltalán nem probléma, sőt inkább előnyös, hiszen az ásványi anyagok elengedhetetlenek a szervezet optimális működéséhez. A nátrium, illetve a kálium az emberi szervezetben is előfordul jól oldódó sók ionjiként. Minden szövetben és szervben megtalálható. A káliumion a sejteken belül található meg nagyobb koncentrációban, a nátriumion pedig a sejteken kívüli térben.

A szervezet puffer-rendszereinek működésében a nátrium és a kálium egyaránt fontos szerepet töltenek be. Ezenkívül a szervezet egyensúlyi pH-értékének biztosításához is hozzájárulnak, továbbá az érzékelési, idegi folyamatokban is részt vesznek, az érzékszervek működése elképzelhetetlen volna a nátrium és a kálium nélkül. Emellett olyan hasznos ásványi anyagok is megtalálhatók a vízben, mint például a magnézium, a kalcium és a vas. A csapvíz kiváló természetes ásványi anyag forrás lehet, azonban sokan mégsem szívesen isznak csapvizet. A probléma megoldása érdekében célszerű vízszűrő berendezést alkalmazni, melyről a wellnetviztisztito.hu webáruházban tudhat meg többet!