Dr. Zsuffa Ákos a munkaerőpiaci előrejelzésekről

Mindig nagy kérdés, hogy mi várható a jövő munkahelyén, kik fognak ott dolgozni és milyen képzésekre van szükségük. Ez a kérdés sokakat foglalkoztat, többek közt a Felnőttképzők Szövetségének elnökét is, Dr. Zsuffa Ákost is, aki publikációt is közölt a témában.

Dr. Zsuffa Ákos írása a Világgazdaság egyik számában és a HRportal.hu weboldalon jelent meg. Címe igen csak beszédes és egy nagyon érdekes témát feszeget: Mesterséges intelligencia vs. érzelmi intelligencia – Mire lesz szükségünk a jövő munkaerőpiacán? A munkaerőpiac folyamatosan változik, különösen a digitalizáció megjelenése óta. Nem elég a könyvekből elsajátítani a tudást, tudni kell azt a gyakorlatba is átültetni. Ráadásul ma már a tanulásnak számtalan formája van, többek közt a digitális. Amellett, hogy a tanulás is változik, az is kérdés, hogy a jövőben milyen lesz a munka világa. Ahhoz, hogy elhelyezkedjünk egy adott munkahelyen képzésre van szükség. Az is kérdés, hogy pontosan milyen képzéseket kell majd elvégezni, hogy helyt álljunk majd egy-egy munkahelyen.

A digitalizáció egyre szélesebb körű elterjedése hat a munka világára is, az automatizáció folyamatos változásokat eredményez. Fontos, hogy a változásokhoz a munkavállalók és munkaadók egyaránt alkalmazkodni tudjanak. Ehhez természetesen szükség van megfelelő oktatásra, különösen a felnőttképzés területén belül. Folyamatosan keresni kell az új fajta innovatív megoldásokat és fel kell készülni a változásokra. Nagyon fontos, hogy a képzés igazodjon a munkaerőpiachoz és ne pedig fordítva. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a Felnőttképzők Szövetségének online platformjára az fvsz.hu weboldalra, ahonnan a cikk is elérhető. Ezenkívül számos hasznos információ is megtalálható a weboldalon!