Dr. Zsuffa Ákos beszél az OKJ-t érintő átalakításokról

A kormány átalakítja az OKJ-t, és várhatóan egy teljesen más struktúra váltja fel: egyes szakmákat bevezetnének az iskolába – itt az alapképzésre kerülne sor – a felnőttképzésben pedig azok a speciális ismeretek jelennek meg, amelyek a gyorsan változó munkaerő piacra képesek reagálni és piaci igényeket lehetne kielégíteni általuk.

Dr. Zsuffa Ákos erről beszél az abcug.hu weboldalon, ezért látogasson el hozzánk még ma és olvassa el bővebben Zsuffa Ákos mondandóját a felnőttképzésekkel kapcsolatban. Bár a részletek még nem ismertek, Zsuffa Ákos, a Felnőttképző Szövetség elnöke szerint az átalakulás iránya eddig nagyon jó, de hogy a végeredmény valóban jó lesz-e, kiderül majd a következő évben. Ma Magyarországon a képzés határozza meg a szakmát, a szakember szerint ennek a jövőben fordítva kell működnie, de manapság a szakmai tudás már egyáltalán nem minden: fontos, hogy amikor egy gyermek elhagyja az íróasztalt, tudjon kommunikálni, létrehozni egy projektet, együttműködni másokkal. Zsuffa Ákos szerint 2030-ra az Európai Unióban várhatóan 100 millió felnőtt részesül egyre jobb felnőttoktatásban, és képes lesz teljes mértékben elsajátítani a digitalizációt és a legújabb technológiákat. A digitális kor növekvő munkaerő-piaci dinamikájának kezelése céljából a munkavállalóknak mobilisabbá kell válniuk az iparágakban.

Munkahely-specifikus készségeik már nem lesznek sajnos olyan fontosak, míg a különböző foglalkozásokra alkalmazható általános készségek a digitalizálás és az informatikai készségek elsajátítására nagyobb lesz az igény. Ezért olyan nemzeti felnőttképzési programokat kell kidolgozni, amelyek a munkavállalók általános készségeire összpontosítanak, különös tekintettel az elméleti és a digitális fejlődésre. Ezek az elengedhetetlen készségek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy a legújabb technológiával és digitális eszközökkel dolgozzanak. További részleteket és információkat erről az abcug.hu weboldalon talál.