Enyhe és súlyos napégés kezelése

A leégés hosszú távon nagyon súlyos következményekkel járhat. A naptej használat, illetve a tűző napon való tartózkodás kerülése nagyon fontos lenne, azonban sokan ezt nem tartják be, nem tőrödnek a kockázatokkal. Holott a súlyos napégés akár orvosi segítséget és a leégett terület bekötözését is indokolhatja.

Napégés kezelése elsősorban attól függ, hogy mennyire komoly a helyzet, vagyis a leégés milyen fokozatú. A tünetek általában a napozást követő néhány órában kezdenek jelentkezni. A leggyakoribb az elsőfokú égés, melynek során a bőr pirossá és érzékennyé válik. Súlyosabb esetben viszont hólyagok is megjelenhetnek, melyek idővel kifakadnak és felszíni seb keletkezik. A túlzott napozás, illetve a szolárium használat egyáltalán nem egészséges. Az állandó barna bőrnek idővel meg lesz a böjtje. A túlzott UV-, valamint UV-B sugárzás hatására pigmentfoltok alakulnak ki a bőrön, valamint megszaporodnak a szeplők. Mindezek a bőr öregedésére utalnak. A túlzott napozás és a többszöri leégés megnövelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Napégés esetén az érintett terület hűtése, illetve hidratálása rendkívül fontos. Komoly fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító alkalmazása is szükséges lehet. Leégett bőrrel nem szabad a tűző napra menni, mert az újabb leégés csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Súlyos tünetek esetén vagy, ha nem tapasztalható javulás, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Ezenkívül nagyon fontos a belső hidratálás is, vagyis a kellő folyadékfogyasztás. Súlyos eseteben antibiotikum szedése és infúzió bekötése is szükséges lehet. Az enyhe leégés általában pár nap után elmúlik, a leégett bőr pedig lehámlik és új bőr képződik a helyére. Az elővigyázatosság, valamint a megelőzés rendkívül fontos a problémák elkerülése és az egészség érdekében.