Ha karban tudod tartani, a használt akvárium is kiváló!

Ahhoz, hogy a halacskák boldogan tudjanak ficánkolni kell egy remek kis használt akvárium, ám ez nem minden, hiszen az alapvető higiéniai szabályok betartása legalább ennyire fontos, sőt egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy uszonyos barátaink boldogan, szépen és egészségesen úszkáljanak saját luxus medencéjükben. A higiénia szó hallatán nem kell megijedni, csupán pár egyszerű szabály betartására és következetes tartásra van szükség.

Ami a legfontosabb, hogy halaidat mindig tartsd a számukra optimális hőmérsékletű vízben a használt akváriumban és törekedj arra, hogy az étrendjük lehetőleg minél változatosabb legyen. Ez a jó kondíció, az immunrendszer erőssége, a betegségek elkerülésének az elsődleges feltétele. Viszont ez még nem elég, legalább ilyen fontos, hogy soha ne feledkezz meg a kellő oxigénellátásról sem, amely történhet mesterséges szellőztetéssel, vagy a halak létszámának csökkentésével is.

Ha a halakkal már minden rendben, akkor nézzük mi a helyzet a használt akváriummal. Ami lényeges, hogy kerüld a medence túlnépesedését! Még akkor se legyen több halad a kelleténél, ha levegőztetéssel, vagy filtrálással tisztán és oxigéndúsan tudod tartani az akvárium vizét. A tömegnyomor épp úgy, mint az emberek esetében, a halaknál is stresszhez vezet, a stressz pedig betegséghez.

Az alapvető szabályok betartása mellett óvd meg halaidat a mechanikai sérülésektől is, mert azok könnyen felülfertőződhetnek, sőt pusztulással járhatnak. Mindezt úgy tudod elkerülni, hogy eltávolítod az éles tárgyakat a használt akváriumból, valamint kizárólag az egymás társaságát eltűrő halakból válogatod össze az akvárium lakókat.

Amennyiben egy vagy két halacska mégis elpusztul, akkor a bomlásterméket azonnal távolítsd el a használt akváriumból, épp úgy, mint például az ételmaradékot. Ne hanyagold el a vízcserét sem, illetve az élő eleséget mindig alaposan mosd meg, mielőtt azt a kedvenc halainknak adnád!