Ismerd meg Pandora szelencéje történetét!

A többség már hallott Pandoráról, illetve arról, hogy volt egy szelencéje, azonban a teljes történettel sokan nincsenek tisztában. Ha eddig csak bizonyos részek voltak meg, akkor itt az ideje, hogy megismerd a teljes történetet erről a mitológiai alakról és híres szelencéjéről.

Pandora szelencéje kapcsán először is azt érdemes tisztázni, hogy ki volt Pandora. A görög mitológia alapján ő volt az első a Földön, akit Hephaisztosz alkotott meg vízből és földből Zeusz parancsára. Pandora csodaszép nő volt, aki rendkívül eszes is volt, ráadásul az istenek kíváncsiságával is rendelkezett. Amikor Prométheusz ellopta a mennyországból a tüzet, akkor Zeusz úgy döntött, hogy Pandora által fog bosszút állni Epimethuszon, Prométheusz testvérén. Zeusz egy szelencével lepte meg Pandorát, azonban ragaszkodott hozzá, hogy a szelencének minden körülmények között zárva kell lennie, semmi esetre sem szabad kinyitni. Pandora azonban nem bírt kíváncsi természetével és végül kinyitotta a dobozt. Meggondolatlan cselekedete eredményeként szörnyű következményekkel kellett szembe néznie, ugyanis a szelencéből minden gonoszság kiszabadult és elterjedt a Földön. Pandora ijedtében visszazárta a szelencét, azonban a folyamatot már nem lehetett visszafordítani.

A dobozban végül nem maradt semmi más, csak a remény. Pandora rettegett Zeusz haragjától, aki azonban nem büntette meg, mivel pontosan tudta, hogy a szépséges nő képtelen lesz megálljt parancsolni kíváncsiságának. Nem csoda, hogy gyakran hallani a mondást, hogy: „Ne nyisd ki Pandora szelencéjét!”.  Általában akkor hangzik el ez a mondat, amikor egy szemmel láthatólag jelentéktelen cselekedet hatalmas galibát okozhat, előre nem látható súlyos következményekkel jár. Erről a pandoraszelenceje.hu weboldalon bővebben is olvashatsz!