Készítsünk ízletes grill ételeket a faszenes grill rácsain!

A jellegzetes füstös íz és illat nem másnak, mint a faszénnek köszönhető. Nem hiába mondják sokan, hogy kizárólag odakint, a grillező rácsain lehet hamisítatlan, ízletes és nem utolsó sorban füstös ételeket készíteni.

Faszenes grill segítségével igazán finom, füstös ételeket tálalhatunk fel vendégeink számára. Ahhoz, hogy igazán profin grillezzünk, néhány dologgal nem árt tisztában lenni. Ahogy a neve is mutatja, a sütögetéshez valamilyen faszénre van szükségünk. Többféle típus közül válogathatunk. A természetes faszén az egyik legjobb opció, ha ragaszkodunk a füstös, intenzív ízekhez. Ha ez megvan, akkor következhet a készülék begyújtása, illetve felmelegítése. A faszén mellé célszerű valamilyen gyújtófolyadékot vagy gyújtószert is beszerezni, hogy könnyebben menjen a begyújtás. Az viszont alapszabály, hogy benzint vagy egyéb mérgező anyagokat mellőznünk kell, hiszen ezek a készülő ételre is hatással vannak, vagyis az egészségünkre is negatív hatással lehetnek. A faszenes grillezés egyik nehézsége a hőmérséklet szabályozása.

Amellett, hogy elkezdjük felmelegíteni a készüléket, az ételek előkészítéséről sem feledkezhetünk meg. Különösen a húsokra kell nagy hangsúlyt helyeznünk, ha azt szeretnénk, hogy igazán finomak, intenzív ízűek legyenek. Ezt leginkább a pácolással tudjuk elérni, melyet célszerű több órán keresztül végezni, de akkor sem hibázunk, ha egy teljes napot a páclében hagyjuk. Habár a grillezésről a többségnek a húsok sütése jut eszébe, érdemes bátran zöldségeket, grillsajtot, halat, de akár gyümölcsöt is a rácsra dobni. A végeredmény csak jó lehet, különösen, ha gondot fordítunk a helyes sütési technika elsajátítására és ügyesen fűszerezünk. Ráadásul így a köretre és a desszertre sem külön lesz gondunk.