Mi az a PCOS?

Napjainkban egyre több nő fordul orvoshoz, hogy nem sikerül neki teherbe esni, melynek többféle oka is lehet. Beszélhetünk ugyan lelki okokról is, de sokkal többször fordul elő valamilyen a női nem szervekben jelentkező rendellenesség, amely megakadályozza a fogantatást.

A pcos is ezen szervi okok közé tartozik, hiszen a következménye lehet a meddőség. De mi is valójában a pcos? A pcos a policisztás ovárium szindróma rövidítése, mely a női szervezet hormonális megbetegedése. Leggyakrabban a petefészket érinti, azonban más szervekre is kiterjedhet. Manapság ez képezi a leggyakrabban a meddőség okát. A pcos egy rövid és hosszú távú szövődményekkel járó anyagcserezavar.

Becslések szerint a pcos a világ minden táján élő hetedik, illetve tizenötödik menstruáló nőt érint. Főként a serdülők, kamaszok, illetve a fiatal felnőttek gyakori megbetegedése. Ám ez nem jelenti, hogy kizárólag a 13-30 év közöttieket érinti, ugyanis bármelyik életkorban megjelenhet a hölgyeknél. Tudni érdemes, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése a pcos tüneteit jótékonyan elfedheti.

Annak ellenére, hogy a pcos igen gyakori, a felismerése, diagnosztizálása koránt sem egyszerű. Mikor is gyanakodhatunk a pcos-ra? A petesejtérés zavara, azaz a menstruációs zavarok esetén. Akkor is gyanakodhatunk rá, ha férfihormon túltermelődik a női szervezetben. Ezt klinikai, illetve laboratóriumi vizsgálatokkal deríthető ki. Megállapítható még ultrahanggal is. Amennyiben részletesebben is szeretne olvasni a témáról, keresse fel a korutiorvosicentrum.hu weboldalt, ahol lehetősége van orvoshoz is fordulni.

Ha arra gyanakszik, hogy pcos áll a meddőség hátterében, akkor keressen fel egy tapasztalt és szakértelemmel is rendelkező orvost. A Körúti Orvosi Centrum munkatársai között megtalálhatja.