Miért fontos a testzsír százalék számítás?

Nagyon gyakran azok, akik fogyásra adják a fejüket, napi szinten ráállnak a mérlegre és ellenőrzik a súlyukat. Holott ennek nem sok értelme van. Két azonos testsúllyal rendelkező ember testalkata nagy mértékben eltérhet egymástól, így nem érdemes pusztán a testsúly alapján messzemenő következtetéseket levonni.

Testzsír százalék számítás által kideríthető, hogy mekkora a testünkben lévő zsírtömeg mennyisége. A testtömegindex, vagyis BMI érték által megtudható, hogy testünk zsírrétege túlzott, megfelelő vagy alacsony. Ha a BMI érték magas, akkor ideje az életmódváltásnak rendszeres sport és egészséges táplálkozás formájában. A BMI, az angol kifejezés a body mess index rövidítése. Ez egy statisztikai mérőszám, mely a testtömeg, illetve a testmagasság arányát mutatja meg. Online számos BMI táblázat található, melyek megmutatják, hogy a kapott érték alapján melyik kategóriába tartozunk. Habár a BMI beszédes érték, azonban nem szabad elfelejteni, hogy pusztán két adat felhasználásával kerül kiszámításra, ami azt jelenti, hogy olykor az eredmény fals lehet. Erre a legjobb példa a sportolók és az élsportolók esete.

Ennél pontosabb eredménnyel járhat a testzsír szálalék kiszámítása. Ez többféleképp történhet, sőt ma már számos eszköz rendelkezésre áll ennek megállapítására. Például az úgy nevezett kaliper, mely egy csipeszre nagyon hasonlító készülék, amelynek segítségével össze kell csípni a bőrt és ezáltal megmérni a testzsírszázalékot. Emellett a testzsírmérő mérleg is sokat segíthet a pontos érték kiderítésében. Habár ez az érték sem százszázalékos, inkább csak tájékoztató jellegű. A fentebb említett értékek sokat segíthetnek, azonban, amit leginkább kell nézni, az a tükör, illetve érdemes a test számos pontján megmérni a körméreteket.